Nogometna nedjelja
12

Vikend derbija još nije gotov, pred nama su dva evropska klasika

D. P.
Haaland ponovo prijeti Arsenalu (Foto: EPA-EFE)
Haaland ponovo prijeti Arsenalu (Foto: EPA-EFE)
Nakon što smo jučer gledali razna uzbuđenja širom svijeta u nogometnim derbijima, pred nama je još jedan dan u kojem su na vrhuncu dešavanja u Engleskoj i Italiji.

Jučerašnji dan bio je prepun derbijima, ali osim naboja, nismo vidjeli mnogo toga. Igrao se čuveni Superclásico, a River Plate je kao gost rezultatom 1:0 savladao Boca Juniorse.

Juventus i Napoli su remizirali bez golova, a Galatasaray je u najvećem turskom derbiju slavio protiv Fenerbahčea rezultatom 3:1.

Derbiji su se igrali i u Bosni i Hercegovini, a velike gostujuće pobjede ostvarile su ekipe Sarajeva i Zrinjskog. Bordo tim je srušio Borac u Banjoj Luci, dok su Mostarci bili bolji od Željezničara na Grbavici.

Danas nas očekuju dva velika derbija u Evropi. U engleskoj Premier ligi igra se derbi sezone i okršaj dva vodeća favorita za titulu prvaka, Manchester City i Arsenal.

Građanima posljednjih sezona Arsenal pravi pritisak i jedine probleme u domaćem šampionatu, a ako sve bude kao što se očekuje, slično će biti i ove sezone. City je jedini maksimalan tim nakon četiri kola s 12 bodova, ali ga Arsenal, koji ima dva manje, može prestići danas eventualnom pobjedom.

Derbi Cityja i Arsenala igra se s početkom u 17:30 na Etihadu uz direktan TV prijenos u programu Arene Sport.

Od 20:45 igra se najveći gradski derbi Evrope, sudar milanskih velikana Intera i Milana. Nerazzurri su nominalni domaćini i veliki favoriti, ako je suditi po onome što gledamo na startu sezone.

Inter večeras ima priliku nanijeti novi poraz Milanu i istovremeno potpisati smjenu trenera svom gradskom rivalu jer je Paulo Fonseca na posljednjem ispitu. Čak mu ni pobjeda protiv Intera ne bi garantovala ostanak na klupi Milana.

Derbi starih rivala igra se i u Francuskoj gdje se od 20:45 sastaju Lyon i Marseille, dok će vrlo interesantno biti i u Bundesligi u okršaju predstavnika Njemačke u Ligi prvaka. Naš Ermedin Demirović sa Stuttgartom domaćin je Borussiji Dortmund od 17:30. U Španiji se izdvaja gostovanje Barcelone uvijek neugodnom Villarrealu.