Trenutak za historiju
8

Vinicius je promijenio nogomet kakav znamo: FIFA donijela odluku o prekidanju utakmica zbog rasizma

E. B.
Vinicius Junior (Foto: EPA-EFE)
Vinicius Junior (Foto: EPA-EFE)
FIFA je donijela revolucionarnu odluku koja se tiče zaštite nogometaša od rasističkog vrijeđanja s tribina.

Posljednjih godina sve je učestalije vrijeđanje nogometaša na rasističkoj osnovi, a najviše je na udaru bio Vinicius Junior kojeg u Španiji skoro u svakom kolu dočekuju uvrede s tribina, a on se poslije svake utakmice javno žalio na necivilizovan tretman koji dobija.

FIFA je zbog toga uvela veoma stroge mjere kojima će se kažnjavati svaka diskriminacija na rasnoj osnovi.

Na 74. Kongresu u Bangkoku FIFA je, u saradnji sa svim nacionalnim savezima, aktivirati programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akciju na terenu, kaznene prijave, edukaciju i glas igrača.

Kongres FIFA-e je jednoglasno odlučio da će globalni nogomet zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći globalnu standardnu gestu kojom igrači mogu komunicirati rasističke incidente, a sucdije signalizirati obaveznu provedbu postupka koji će biti obavezan u svih 211 saveza članova FIFA-e.

Postupak bi u praksi trebao izgledati ovako:

1. korak: Sudija zaustavlja utakmicu. Ako ste doživjeli rasističko zlostavljanje, upotrijebite "gestu protiv rasizma" (ruke prekrižene na prsima) i sudija će zaustaviti utakmicu.

2. korak: Sudija šalje ekipe natrag u svlačionice. Ako se rasističko ponašanje nastavi nakon ponovnog početka utakmice, sudija će je prekinuti i objema ekipama naložiti da se vrate u svlačionice.

3. korak: Sudija prekida utakmicu. Ako se rasističko ponašanje nastavi tokom pauze, utakmica će biti trajno prekinuta.