Slavni stručnjak
36

Wenger mjesecima radi na revolucionarnoj promjeni i želi uvesti veliko takmičenje svake godine

D. P.
Wenger želi uvesti održavanje svjetskog prvenstva svake dvije godine (Foto: Twitter)
Wenger želi uvesti održavanje svjetskog prvenstva svake dvije godine (Foto: Twitter)
Francuski stručnjak i šef FIFA-inog Odjela za globalni razvoj nogometa, Arsene Wenger, radi na revolucionarnoj promjeni koja bi donijela održavanje svjetskih prvenstava svake dvije godine.

Wenger je, nakon okončanja trenerske karijere, postavljen na vrlo važnu funkciju unutar FIFA-e i zadužen je za razmatranje odluka koje bi donijele napredak u svjetskom nogometu.

U intervjuu za francuski L'Equipe nekada proslavljeni trener Arsenala je otkrio kako već šest mjeseci radi na projektu promjene termina održavanja svjetskih prvenstava. U tom slučaju, smotra najboljih reprezentacija svijeta održavala bi se svake dvije godine, počevši od 2028. godine.

"Princip bi bio da se kvalifikacije grupišu svake godine u jednom periodu, a onda da se igra na kraju sezone igra veliko takmičenje, svjetsko ili kontinentalno prvenstvo", rekao je Wenger.

Wenger ističe da bi se igračima olakšalo. Nogometaši bi igrali isti broj utakmica, ali bi imali 25 dana odmora više i znatno manje bi putovali.

"U tom slučaju broj utakmica bi ostao kao prije, ali bi igrači znatno manje puta odlazili na reprezentativna okupljanja", poručio je Francuz.

Ovaj prijedlog već je izazvao kritike, ali je Francuz dobio i određene pohvale za ovaj prijedlog.