Mlada zvijezda Njemačke
58

Wirtzov idol je rođen u Bosni: Kao dječak sam bio lud za njim, mislio sam da je fenomen

N. M.
Wirtz u dresu Njemačke tokom priprema za Euro (Foto: EPA-EFE)
Wirtz u dresu Njemačke tokom priprema za Euro (Foto: EPA-EFE)
Florian Wirtz ove sezone je naprosto eksplodirao u dresu Bayer Leverkusena, s kojim je osvojio duplu krunu u Njemačkoj i tako prekinuo veliku dominaciju minhenskog Bayerna.
Sada se od Wirtza očekuje i da bude jedan od predvodnika reprezentacije Njemačke na Evropskom prvenstvu koje ova selekcija igra na domaćem terenu, a on je dao jednu zanimljivu izjavu.

Naime, fantazista reprezentacije Njemačke je u intervjuu za Spiegel otkrio ko je bio njegov nogometni idol dok je odrastao, a to nije nijedna od najvećih svjetskih zvijezda, već jedan nogometaš rođen u Bosni i Hercegovini.

Radi se o Marku Marinu, bivšem nogometašu rođenom u Bosanskoj Gradišci 1989. godine, koji je odrastao u Njemačkoj i 16 puta nastupao za reprezentaciju ove zemlje.

"Jedan drugar i ja smo u to vrijeme navijali za Werder iz Bremena. Nemam ideju zašto, jer nisam imao nikakvu vezu sa Bremenom, kao ni moja porodica. Mislim da smoo ustvari bili navijači tadašnjih igrača. Moj drug je bio lud za Mesutom Ozilom, a ja sam bio lud za Markom Marinom. Nizak, dribler brz kao munja koji nadigrava veće od sebe. Kada sam bio dijete mislio sam da je fenomen", priznao je Wirtz za Spiegel.

Marin je dres Werdera nosio sve do 2012. godine, kada za 8 miliona eura odlazi u Chelsea, a kasnije se njegova karijera nije razvijala kako se predviđalo.

Nastupao je za Sevillu, Fiorentinu, Anderlecht, Trabzon, Olympiacos, Crvenu zvezdu, Ferencvaroš i nekoliko saudijskih klubova, a naprasno je karijeru prekinuo u 33. godini.

Nakon toga je obnašao funkciju sportskog direktora Crvene zvezde, a trenutno je tehnički direktor beogradskog kluba.