Objavio emotivno pismo
96

Wojciech Szczesny završio karijeru: Sve što imam i što jesam, dugujem nogometu

D. B.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Iskusni poljski golman Wojciech Szczesny odlučio je završiti svoju nogometnu karijeru nekoliko sedmica nakon što je raskinuo ugovor s Juventusom.

Tridesetčetverogodišnji Szczesny se oglasio na društvenim mrežama te je zvanično saopćio svoju odluku o odlasku u penziju, a koju su italijanski mediji ranije najavljivali.

"Napustio sam Varšavu, svoj rodni grad, u junu 2006. godine i pridružio se Arsenalu s jednim snom, a to je da živim od nogometa. Nisam ni slutio da će to biti početak putovanja života, da ću igrati za najveće klubove svijeta i predstavljati svoju zemlju 84 puta, da će nogomet postati moj život. Nisam ostvario samo svoje snove, stigao sam tamo gdje me i mašta nije odvela. Igrao sam nogomet na najvišem nivou i s najboljim igračima u historiji, a da se pritom nisam osjećao inferiorno. Stekao sam prijatelje za cijeli život, stvorio nezaboravne uspomene i upoznao ljude koji su imali nevjerovatan utjecaj na moj život. Sve što imam i sve što jesam dugujem ovoj lijepoj nogometnoj igri. No, također sam dao igri sve što imam, dao sam 18 godina svog života, svakog dana bez izgovora. Danas, kada je moje tijelo još uvijek spremno za izazove, moje srce ipak nije. Osjećam da je sada vrijeme da se potpuno posvetim porodici, mojoj nevjerovatnoj supruzi Marini i djeci Liamu i Noeliji. Zbog toga sam odlučio da se povučem iz profesionalnog nogometa. Kraj putovanja je vrijeme za prisjećanje i zahvalnost. Mnogo je ljudi kojima se želim zahvaliti, ali ću to pokušati učiniti lično. Međutim, posebno se zahvaljujem vama navijačima što ste bili uz mene na ovom putovanju. Hvala na podršci i kritikama, ljubavi i mržnji, što ste bili najljepši i najromantičniji dio nogometa. Bez vas ništa od ovoga ne bi imalo smisla. Hvala vam! Sada, svaka priča ima svoj kraj, no u životu svaki kraj predstavlja novi početak. Samo će vrijeme pokazati šta novi put donosi za mene. Ako me je proteklih 18 godina nešto naučilo, to je da ništa nije nemoguće. Vjerujte mi, sanjat ću velike snove!", napisao je na Instagramu legendarni Szczesny.

Tokom karijere je osim za Arsenal u Engleskoj nastupao i za Juventus te Romu u italijanskoj Seriji A upisavši 272 nastupa. Iz Arsenala je otišao u Juve 2017. godine u transferu vrijednom 18 miliona eura, a potom je dvije godine proveo i na posudbi u Romi. Szczesny je bio prva zamjena za legendarnog golmana Juventusa Gianluigija Buffona, a potom ga je definitivno zamijenio u sezoni 2018./2019. kada je Gigi otišao u PSG.

Poljak je osvojio osam trofeja s Juventusom, uključujući tri titule prvaka Italije. Aktuelna sezona je ujedno bila i posljednja godina njegovog ugovora sa Starom damom, no saradnja je sporazumno prekinuta 14. augusta. Sada je stigla i zvanična potvrda da je Szczesny završio svoju karijeru.