Posvetio mu trofej
106

Xhaka fenomenalnim gestom odao priznanje Petkoviću: Ovo je za vas treneru

H. H.
Xhaka i Petković na konferenciji za medije (Foto: Screenshot)
Xhaka i Petković na konferenciji za medije (Foto: Screenshot)
Bosanskohercegovački nogometni stručnjak Vladimir Petković napravio je historijski uspjeh s reprezentacijom Švicarske plasmanom u četvrtfinale Eura, a koliko je cijenjen među svojim nogometašima pokazao je i gest kapitena Granita Xhake nakon meča s Francuskom.

Švicarci su poslije boljeg izvođenja penala priredili senzaciju protiv aktuelnih svjetskih prvaka i plasirali su se među osam najboljih selekcija Starog kontinenta, a za igrača utakmice izabran je Xhaka, koji je dobio trofej namijenjen najboljem pojedinicu susreta.

Ipak, na konferenciji za medije nakon meča, u trenutku dok je Petković davao izjavu, veznjak Arsenala je prišao stolu s trofejom koji je dobio, stavio ga je ispred Petkovića i kazao: "Ovo je za vas treneru."

To na najbolji način potvrđuje koliko povjerenje među svojim igračima uživa nekadašnji nogometaš Sarajeva, koji je sjajnom taktičkom postavkom protiv favorizovanih Francuza potvrdio trenersku klasu.

Petković je postao selektor Švicarske 2014. godine, a odveo je ovu selekciju na tri uzastopna velika takmičenja - Euro 2016., Svjetsko prvenstvo 2018. i Euro 2020.

Sarajlija je u karijeri vodio i Bellinzonu, Malcantone Agno, Lugano, Young Boyse, Samsunspor, Sion i Lazio.

Švicarska će u četvrtfinalu Eura igrati protiv Španije.