Jasna pravila
1

Yamal na Euru ne smije igrati nakon 23:00, ako Španci prekrše zakon slijedi im kazna

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španski nogometni reprezentativac Lamine Yamal ne može završiti utakmice na Euru koje počinju u 21:00 sati zbog zakona o dječijem radu u Njemačkoj gdje se održava Evropsko prvenstvo.

Naime, prema tom zakonu, maloljetnicima je zabranjeno da rade poslije 20 sati, ali sportistima dopušta rad do 23:00 što uključuje sve aktivnosti vezane za utakmice.

Prema takvim pravilima Yamal mora završiti svoje obaveze uključujući intervjue i tuširanje sve do 23:00 sati pa se pretpostavlja da je zbog toga selektor Luis de la Fuente morao zamijeniti nogometaša Barcelone u 71. minuti susreta protiv Italije kako bi svoje obaveze stigao završiti na vrijeme.

Međutim, u slučaju utakmica koje počinju ranije kao što je ona protiv Hrvatske (18:00), Yamal nije imao tih problema.

Španski Savez pokušava dobiti izuzeće od njemačke vlade kako bi Yamal mogao igrati cijele utakmice koje počinju kasno, ali čak i ako prekrše zakon, Španci bi mogli dobiti samo novčanu kaznu, a ne i sportsku.

Inače, riječ je o kazni od 30 hiljada eura.

Španija će danas u trećem kolu grupne faze igrati protiv Albanije, a budući da su već osigurali plasman u nokaut fazu, od Yamala se ne očekuje da će igrati od prve minute u ovom susretu pa je selektoru Luisu de la Fuenteu posao "olakšan".