Raspad kratke karijere
15

Zaboravljeni Hrvat koji je oduševio Guardiolu u Bayernu sada igra u selu sa 656 stanovnika

D. P.
Benko (u sredini) na treningu s Pepovim Bayernom (Foto: EPA-EFE)
Benko (u sredini) na treningu s Pepovim Bayernom (Foto: EPA-EFE)
Kada se pojavio na velikoj sceni 2018. godine, hrvatski nogometaš Fabian Benko mnogo je obećavao, ali nikada to nije uspio učini

Pet godina nakon što je bio član prvog tima Bayerna, a kojeg je Pep Guardiola prebacio među seniore, Fabian Benko potpisao je za njemačkog petoligaša Pipinsried.

Benko (25) jučer je predstavljen kao novi nogometaš Pipinsrieda. Ovaj nekada talentovani krilni nogometaš nazaduje iz godine u godinu pa tako nema potrebe ni naglašavati da nije ostvario potencijal.

Korak po korak, od Bayerna je preko LASK-a, Ulma i Sonnenhofa "dogurao" do petog ranga njemačkog nogometa. Rođeni Bavarac, bio je veliki talent kluba u kojeg je stigao sa sedam godina.

Kod Pepa Guardiole debitovao je za seniorski tim Bayerna, a sada će igrati za klub iz grada koji ima samo 656 stanovnika.

"Fabian Benko je vrlo mlad igrač. Ima samo 17 godina, ali smo uvjereni u njegovu klasu. Sa 17 godina mnogo može napredovati. Jako smo zadovoljni njegovim nastupima i njegovim stavom na treninzima", govorio je Guardiola 2015. godine.

Zanimljivo, Benko je u nekoliko navrata mijenjao odluku za koju će reprezentaciju igrati. Do juniora, nosio je dresove reprezentacije Njemačke, a onda se predomislio i odabrao zemlju svog porijekla, Hrvatsku.

Za Hrvatsku je nastupio četiri puta, a to je U-20 reprezentacija. Svojevremeno su hrvatski mediji s oduševljenjem ispratili njegovu odluku da nastupa za Vatrene, no kako se nije razvila njegova karijera, tako nikada nije nastupio za seniore Hrvatske.