Posljednje kolo
85

Završena Bundesliga: Hoffenheim i Dortmund u Ligi prvaka, HSV ispao iz lige nakon 55 godina

Piše: E. B.
Hoffenheim - Borussia Dortmund (Foto: EPA-EFE)
Današnjim susretima završena je Bundesliga, a u posljednjem kolu smo dobili imena ekipa koje su izborile nastupe u Evropi, ali i jedne koja se pridružila Kölnu u Cvajti.

Odranije je poznato da su prva dva mjesta zauzeli Bayern i Schalke, a u borbi za Ligu prvaka su u posljednjem kolu bili Hofenheim, Borussia Dortmund i Bayer Leverkusen.

Bayer je odradio svoj dio posla i slavio je rezultatom 3:2 protiv Hannovera, no Hoffenheim je nadigrao Dortmund rezultatom 3:1 i na taj način su obje ekipe obezbijedile nastup u Ligi prvaka naredne sezone.

Ekipa iz Leverkusena će se morati zadovoljiti mjestom u Evropskoj ligi, dok će u kvalifikacije za istu ići Leipzig koji je savladao Herthu rezultatom 6:2 u gostima i na taj način sačuvao prednost nad Stuttgartom koji je nadigrao Bayern u gostima sa 4:1.

Iz lige je nakon 55 godina ispao HSV. Ekipa iz Hamburga je učestovala u Bundesligi od njenog osnivanja 1963. godine, a nakon što se posljednjih sezona izvlačila u posljednjim kolima, sada im nije bilo spasa.

HSV je savladao Gladbach rezultatom 3:1, no to mu nije bilo dovoljno za opstanak s obzirom da je Wolfsburg pobijedio Köln sa 4:1 i na taj način zauzeo 16. poziciju koja vodi u play-off.

Tabela: