"Putujuće" SP
37

Zaživjela ideja o turniru na tri kontinenta, Mundijal 2030. se otvara u Južnoj Americi

E. K.
Svjetsko prvenstvo 2030. godine se otvara u Južnoj Americi (Foto: EPA)
Svjetsko prvenstvo 2030. godine se otvara u Južnoj Americi (Foto: EPA)
Predsjednik CONMEBOL-a (Južnoamerička nogometna federacija) Alejandro Dominguez je istakao da će premijerna utakmica Svjetskog prvenstva 2030. godine biti odigrana u Argentini, Urugvaju i Paragvaju, prenosi novinar TyC Sportsa Gaston Edul.

Zaživjela je ideja FIFA-e o "putujućem" Svjetskom prvenstvu prema kojem će otvaranje biti u Južnoj Americi.

"Domaćin otvaranja Svjetskog prvenstva 2030. godine će biti Urugvaj, Paragvaj i Argentina. Ciljali smo i sanjali visoko. Svjetsko prvenstvo 2030. godine se vraća gdje je sve počelo", kazao je Dominguez i dodao:
"Potvrđeno je da će otvaranje Svjetskog prvenstva 2030. godine biti u Argentini, Paragvaju i Urugvaju. Ideja je da se ujedine tri kontinenta."

Na njegovu objavu je reagovao predsjednik argentinskog nogometnog Saveza Chiqui Tapia.

"Naša država će biti ponosna da ugosti otvaranje Svjetskog prvenstva 2030. godine", napisao je Tapia na Twitteru.

Ostatak turnira će biti igran u Španiji, Portugalu i Maroku, potvrdio je marokanski Kralj Mohammed VI i istakao da je ovo radostan dan za marokanski narod.

"FIFA je odlučila da prihvati našu kandidaturu, te će se nastavak Svjetskog prvenstva 2030. godine u nogometu igrati u Maroku, Španiji i Portugalu", kazao je on.

Podsjetimo, prvo Svjetsko prvenstvo ikada je održano u Urugvaju 1930. godine kada je domaćin u finalu savladao Argentinu rezultatom 4:2.