Odluka suda u Rijeci
84

Zbog ustaške zastave na utakmici dvojica Hrvata dobili 20 dana zatvora i 1.300 eura kazne

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Općinski sud u Rijeci je ekspresno donio presudu protiv dvojice Hrvata koji su na utakmicu protiv Latvije u Rijeci 8. septembra unijeli ustašku zastavu.
UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog rasizma i diskriminacije na utakmici kvalifikacija za Euro između Hrvatske i Latvije koja je 8. septembra odigrana na stadionu HNK Rijeka, a Hrvatska će zbog toga skoro sigurno 12. oktobra bez publike u Osijeku na utakmici protiv Turske.

Općinski sud u Rijeci je pokrenuo postupak protiv tri osobe, a presuda je donesena protiv dvije.

Prvookrivljeni D. C. mora platiti 1.300 eura, drugookrivljeni D. S. će u zatvor na dvadeset dana, a protiv trećeg postupak još traje.

Prvookrivljenom i drugookrivljenom je i zabranjeno prisustvovanje na svim sportskim takmičenjima u kojima učestvuje hrvatska nogometna reprezentacija na području Hrvatske s obavezom javljanja u policijsku stanicu u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inostranstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obavezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku stanicu, također u trajanju od dvije godine.

Hrvatski nogometni savez će u odvojenom postupku od njih trojice podnijeti i tužbu za naknadu štete.