Prvenstvo BiH
180

Željezničar golovima u nadoknadi utakmice savladao Radnik i približio se ekipama u vrhu

D. P.
Uzbudljiva, ali ne i efikasna utakmica (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara savladali su bijeljinski Radnik rezultatom 2:0 na otvaranju 11. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine. Oba pogotka postigao je Aleksandar Boljević u nadoknadi utakmice.
Željezničar je večeras tražio novu pobjedu kojom bi se dodatno približio ekipama na vrhu, dok je Radnik tražio prekid niza od četiri poraza na gostovanjima.

Tokom cijelog prvog poluvremena Željezničar je imao inicijativu i dominaciju u igri i posjedu lopte, ali se ozbiljne šanse mogu prebrojati na prste jedne ruke. Naprotiv, Radnik je čak propustio najbolju šansu u prvom poluvremenu.

Željezničar je mogao do vodstva u 26. minuti kada je Abdulmalik Al Jaber imao dva pokušaja u istom napadu. Prvo mu je udarac izblokiran u posljednjem trenutku, a onda je makazicama šutirao preko gola Bijeljinaca.

Odgovorio je Radnik najboljom šansom u prvom dijelu. Na satu je bio 29. minut susreta, a Teodorović je izašao sam pred golmana Muftića i pogodio stativu gola Željezničara.

Do odlaska na odmor Plavi su napadali više, ali nisu mogli do gola, pa se na odmor otišlo rezultatom 0:0.

Nastavak donosi puno konkretniji Željezničar. Drugi dio je otvorio Aleksandar Boljević odličnim volej udarcem, ali ga je odbranio čuvar mreže gostiju.

Najbolju priliku na utakmici Željezničar je propustio u 56. minuti. Agilni, ali i danas neprecizni Al Jaber, imao je priliku postići gol glavom s vrha peterca, no neometan je šutirao pored gola Radnika.

U narednom napadu poništen je gol Radnika, ali tu nije bilo nikakve dileme zbog višemetarskog ofsajda, da bi još jednu dobru šansu imao Krpić u 65. minuti, ali je glavom šutirao preko gola.

I Plavi su večeras zatresli stativu. Golman Radnika je bio savladan u 73. minuti, ali je udarac Filipa Dangubića odsjeo na stativi gostujućeg gola.

Željezničar je postigao gol u 82. minuti preko Stefana Radinovića, ali su sudije procijenile da je lopta izašla van terena. To nije bilo moguće utvrditi ni putem VAR-a jer nema dovoljno dobrih kamera koje bi prikazale situaciju na liniji gol-auta. Definitivno, milimetri su odlučivali.

Kada se činilo da će ekipe završiti utakmicu podjelom bodova, Boljević koristi nesmotrenost odbrane Radnika i pogađa u 93. minuti za veliku pobjedu Plavih.

Do kraja utakmice Boljević je udvostručio prednost Plavih s bijele tačke, pa se Željezničar približio Sarajevu na samo bod zaostatka na trećoj poziciji. Radnik ostaje sedmi.

U narednom kolu Željezničar gostuje Širokom Brijegu, dok će Radnik biti domaćin GOŠK-u iz Gabele.

Rezultat:

Željezničar - Radnik 2:0 (Boljević 93', 96')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

Kraj utakmice! Pobjeda Željezničara 2:0.

90+5' - GOOOOOOOL! Boljević je bio precizan i sudija je svirao kraj za pobjedu Plavih rezultatom 2:0.

90+5' - Penal za Željezničar.

90+3' - GOOOOOOOOL! Boljević pogađa za vodstvo Željezničara. Iskoristio je asistenciju golmana Muftića, koji je ispucao loptu i matirao gostujućeg golmana.

90' - Pet minuta nadoknade.

88' - Završnica susreta, nema više nikakvog čekanja, Plavi svaku loptu prebacuju u kazneni prostor gostiju.

82' - Poništen gol Željezničaru kojeg je postigao Radinović, a niko nije u mogućnosti reći da li je odluka opravdana. Sudije su ocijenile da je lopta izašla van terena, ali u nedostatku kamera, nije moguće procijeniti da li je cijelim obimom bila van terena. Definitivno su centimetri odlučivali.

77' - Željezničar napada svim silama, ali golova još nema.

72' - Stativa za Željezničar! Dangubić je u prvoj šansi nakon ulaska u igru pogodio okvir gola Radnika.

65' - Nova velika šansa! Boljević centrira s lijeve strane, a udarac Krpića glavom odlazi preko gola.

62' - Odinaka i Dangubić su u igri kod Željezničara, a napustili su je Galić i Hiroš.

58' - Trese se na drugoj strani mreža Željezničara, ali gol je poništen jer je Pantelić na početku akcije bio u ofsajd poziciji.

56' - Najbolja prilika za Želju na utakmici! Šabić je sjajno centrirao iz slobodnjaka s desne strane i pronašao Al-Jabera na petercu, ali njegov šut glavom završava malo pored stative!

47' - Odmah sjajna šansa za Željezničar. Boljević je uhvatio volej na desnoj strani i šutirao, ali golman Samurović je odbranio i sebe i gol od snažnog šuta.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Poluvrijeme na Grbavici, golova nema.

45' - Dvije minute nadoknade.

43' - Dobar napad Željezničara, ali udarac Boljevića s vrha šesnaesterca odlazi pored gola.

41' - Nakon dugo vremena korner za Željezničar. Treći danas.

35' - Nova odlična šansa za Al Jabera, ali povratnu s desne strane šalje preko gola gostiju.

29' - Stativa za Radnik! Prva šansa za goste, Teodorović u situaciji jedan na jedan pogađa stativu.

26' - Najbolje dvije akcije Željezničara u jednom napadu. Al Jaberov volej izblokiran u posljednji čas, a onda je isti igrač makazicama šutirao preko gola. Njegov potez digao je cijelu Grbavicu na noge i da je lopta išla malo niže, definitivno bi to bio gol sezone.

22' - Nova opasnost pred golom Radnika, ali golman Samurović hvata loptu nakon pokušaja Šabića i Hiroša.

21' - Prvi pokušaj Krpića danas. Šutirao je glavom nakon centaršuta s lijeve strane, ali iz teške pozicije nije mogao više od udarca pored gola.

17' - Prvi napad Radnika večeras, ali je ubačaj s lijeve strane završio na mreži gola Željezničara.

12' - Opasno pred golom Radnika nakon gužve i kornera, ali su u tri navrata gosti dobro intervenisali, blokirali udarce i izbacili loptu.

8' - Solidna prilika za Željezničar, ali Hiroš šutira preko gola. Ipak, i da je postigao gol, on bi bio poništen zbog ofsajda.

6' - Šou na južnoj tribini. Manijaci su priredili koreografiju, a onda i dimnu bakljadu.

3' - Prvi pokušaj Plavih! Mladi Šabić je šutirao, udarac je izblokiran i otišao je u korner.

1' - Počela je utakmica na Grbavici.

17:58 - Izvedena je himna Grbavica, igrači su na terenu i utakmica će uskoro početi.

17:48 - Navijači polako pristižu na stadion i utakmica će uskoro početi. Očekujemo izlazak aktera na teren Grbavice.

Utakmicom između Željezničara i Radnika na stadionu Grbavica otvara se 11. kolo Wwin lige BiH. Dva tima su na solidan način otvorili sezonu i razdvajaju ih četiri boda između četvrte i sedme pozicije na kojima se nalaze, s tim da je u prednosti Željezničar.

Treneri Denis Ćorić i Velibor Đurić odabrali su sastave za današnji duel. Kod Željezničara od prve minute na krilnoj poziciji kreće mladi Dženan Šabić.

Željezničar: Muftić, Galić, Karjašević, Karamarko, Marković, Al Jaber, Radovac, Šabić, Hiroš, Boljević i Krpić.

Radnik: Samurović, Josipović, Janjić, Vasić, Perišić, Amidžić, Teodorović, Maričić, Mehanović, Da Cruz i Pantelić.

Glavni sudija utakmice je Ermin Sivac iz Zenice, a pomagat će mu Tarik Mulasmajić iz Tešnja i Arnel Novalić iz Doboja. Četvrti sudija je Elvedin Topuzović iz Tuzle.