Savladali Laktaše 4-1
0

Željezničar osvojio petu šampionsku titulu u historiji

Piše: Edin Isanović
Foto: Fotoservis
Nogometaši Željezničara kolo prije kraja Premijer lige BiH osigurali su titulu prvaka naše zemlje. Na Grbavici su bez većih problema savladali ekipu Laktaša rezultatom 4-1.

Bekrić je postigao dva gola u 26. i 67. minuti, a Mirsad Bešlija je u 76. omogućio navijačima da počnu slaviti novu titulu.

Jedino što su Laktaši uspjeli do kraja bilo je postići pogodak, što je u 78. minuti učinio Kujundžić, no Željo je do kraja pobjedu učinio još uvjerljivijom. Gol je na kraju utakmice postigao Haris Bešlija.

Ovom pobjedom Željezničar je kolo prije kraja pobjegao jedinom konkurentu za titulu, banjalučkom Borcu, na sedam bodova, budući da su oni danas u Banjoj Luci izgubili od sarajevskog Olimpika, rezultatom 2-0. Golove za Sarajlije postiglu su Tiago i Kapić, u 34. i 45. minuti.

Željezničar – Laktaši 4-1. Trijumf koji je donio naslov prvaka i vratio veliki osmjeh na lice pristalica plave boje.

Tim sa Grbavice je u srijedu na svom travnjaku prokockao osvajanje Kupa BiH, pa je postojala bojazan da se nešto slično ne ponovi u okršaju sa Laktašima. U zraku se osjećala napetost i velika euforija. No svi su vjerovali da će "plavi“ srušiti goste i osvojiti kompletan plijen!

Pobjeda je garantovala osvajanje titule, pa su domaći krenuli agresivno. Već u prvoj minuti Željezničar je izveo dva kornera, no bez veće opasnosti za goste. Osam minuta kasnije svoj šut oprobao je Popović, ali lopta odlazi preko gola. U 17. minuti zaprijetili su gosti kada je udarac Mikića ukrotio Šehić.

Nakon toga Željezničar je krenuo još snažnije. Inicijativa se isplatila u 26. minuti kada je Bešlija asistirao za Bekrića koji je prizemnim udarcem poentirao za 1-0. Bakljada i erupcija oduševljenja u Dolini ćupova.

U 33. minuti Bučan nespretno vraća loptu za svog čuvara mreže. Šehić je reagirao nesigurno, ali uspješno. Pritisak domaćih nije jenjavao, ali nije donio ništa konkretno.

U 39. minuti svoj šut oprobao je Višća, ali nije uspio pogoditi loptu na pravi način. Nekoliko trenutaka kasnije pokušao je i Bekrić, ali je golaman Laktaša bio na oprezu. Prvo poluvrijeme završeno je vodstvom domaćih 1-0.

Izabranici Amara Osima krenuli su agresivno i u nastavku. U 46. minuti Samir Bekrić našao se u idealnoj šansi, ali je golman Radojević spriječio siguran pogodak. Potom se igralo između dva šesnaesterca, sve do 66. minute kada je dosuđen kazneni udarac za tim sa Grbavice.

Niame, jedan od igrača Laktaša igrao je rukom u svom šesnaestercu, a sudija Dominković pokazao je na bijelu tačku. Siguran realizator ponovo je bio Samir Bekrić koji je povećao vodstvo na 2-0.

Deset minuta kasnije 3-0. Bučan je sjajno probio lijevu stranu, centrirao na drugu stativu, Popović je glavom spustio loptu za Mirsada Bešliju koji matira Radojevića po treći put. Samo dva minuta kasnije gosti su preko Kujundžića smanjuju na 3-1.

Na kraju se u listu strijelaca upisao Haris Bešlija i postavio konačnih 4-1 za Željezničar.

Treba spomenuti da je utakmicu na Grbavici posmatralo oko 15 hiljada gledalaca koji su se nakon posljednjeg sudijskog zvižduka radovali petoj tituli prvaka (1971/72., 1997/98., 2000/01., 2001/02., i 2009/10.) u historiji Željezničara.

Na pomoćnom stadionu upriličen je i vatromet.