Drugo kolo prvenstva
760

Željezničar preokretom savladao Velež u sjajnom derbiju starih rivala

N. K.
Foto: FK Željezničar
Foto: FK Željezničar
Nogometaši Željezničara pobijedili su na stadionu Rođeni u drugom kolu Wwin lige Bosne i Hercegovine ekipu Veleža rezultatom 2:1 i tako se iskupili navijačima za poraz u prvom kolu protiv Širokog Brijega na Grbavici.

Plavi su bili bolji rival u prvom poluvremenu te su nekoliko puta opasno zaprijetili golu Veleža. Najbliži golu bili su Boljević koji je pogodio prečku, dok je Hiroš loše šutirao iz odlične pozicije u dobro postavljenog Haždikića. Velež je bio bezopasan.

Vrlo brzo nakon što se krenulo sa centra u drugom poluvremenu Velež je poveo. Oreč je dobro centrirao s desne strane, a Mlinarić sve dobro pratio i pospremio loptu u mrežu za veliko slavlje domaćih navijača.

Gostujući trener Ćorić je dosta potom mijenjao, tražio dobitnu kombinaciju i dobio je u 73. minuti kada je rezervista Odinaka dobro ispratio centaršut Markovića i zakucao loptu u mrežu za 1:1.

Nastavili su Plavi napadati i nakon izjednačenja, a pet minuta prije kraja utakmice Boljević je majstorijom pogodio za veliki preokret i vodstvo Plavih 2:1. Promjene više nije bilo pa su Plavi upisali važnu pobjedu.

Željezničar sada ima tri osvojena boda nakon dva kola, dok je Velež bez bodova u svom jednom nastupu. U narednom kolu Plavi dočekuju Igman, dok će Velež gostovati Širokom Brijegu.

Rezultat i strijelci:

Velež - Željezničar 2:1 (Mlinarić 53' - Odinaka 73', Boljević 85')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90+4' - Gotova je utakmica! Željezničar je zasluženo slavio rezultatom 2:1 nakon velikog preokreta!

90' - Igrat će se još četiri minute sudijske nadoknade!

85' - GOOOOL! Željezničar sada vodi, a strijelac je Boljević! Ofanzivac Plavih je napravio nekoliko majstorija, slomio je Savića i onda silovito šutirao i Hadžikić nije imao šansi. Veliko slavlje i zasluženo vodstvo Željezničara.

79' - Nova izmjena kod Željezničara. Izašao je Radovac, a ušao Đorić.

77' - Kakva šansa za Željezničar. Ponovo je Marković centrirao, a ispred Odinake u posljednji tren intervenisao je Savić.

73' - GOOOOOL! Željezničar je izjednačio, a strijelac je Odinaka! Odlična je to bila akcija Plavih, Marković je ubaci povratnu loptu s lijeve strane, a Odinaka je samo nekoliko minuta nakon ulaska u igru zakucao loptu u mrežu za zasluženih 1:1.

68' - Slabo se igra u posljednjih 10 minuta. Gotovo da nema aktivne igre. Plavi su napravili dvostruku izmjenu. Izašli su Cvetanoski i Vukoja, a ušli Karić i Odinaka. I kod Veleža izmjena, umjesto povrijeđenog Hrkaća u igri je Savić.

60' - Prva izmjena kod Željezničara. Krpić je ušao u igru umjesto Hiroša.

56' - Velika šansa za Željezničar! Vukoja je solirao i došao u priliku da šutira, ali je Hadžikić odlično odbranio i loptu skrenuo u korner. Igrači Veleža su se bunili sada jer Plavi nisu izbacili loptu nakon povrede njihovog igrača.

53' - GOOOOOL! Velež vodi 1:0, a strijelac je Mlinarić! Bio je to odličan napad Veleža. Oreč je sjajno centrira, a Mlinarić dobro pratio i glavom s nekoliko metara pogodio za vodstvo Veleža.

51' - Radovac je pokušao, ali je lopta otišla daleko pored gola Hadžikića.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: FK Željezničar
Foto: FK Željezničar

45' - Poluvrijeme u Mostaru! Imaju Plavi za čime žaliti, dok Velež nije mnogo pokušavao.

42' - Kakva šansa za Željezničar! Ponovo su Plavi izveli dobar napad. Vukoja je dobro probio po lijevoj strani, potom uposlio Al-Jabera koji odmah prosljeđuje do Hiroša. Kapiten Željezničar je imao dosta vremena da se namjesti, ali je neshvatljivo loše šutirao pa je Hadžikić bez problema odbranio.

40' - Najbolja prilika na utakmici! Plavi su izveli odličan kontra napad. Lopta je došla do Boljevića koji se oslobađa svog čuvara, i odlično šutira, ali je lopta pogodila prečku. Plavi znatno bolji u prvom poluvremenu.

39' - Velež je sada izveo dva zaredom kornera, ali bez veće opasnosti. I Plavi imaju dva kornera u prvom poluvremenu. Ulazimo u finiš prvog poluvremena u kojem nedostaju samo golovi.

34' - Nove dvije dobre prilike za Željezničar. Imali su je Cvetanoski i Al-Jaber. Steže se obruč oko gola Veleža.

33' - Lauš je pokušao iz velike udaljenosti, ali je Muftić dobro reagovao jednu izuzetno nezgodnu loptu. Ovo je i prvi pokušaj domaćeg tima na utakmici.

30' - Prošlo je pola sata igre. Još uvijek nema šansi koje bi se okarakterisale kao ziceri. Međutim, Plavi dominiraju u posjedu lopte i imali su više opasnijih situacija pred golom domaćih.

24' - Igra se dosta tvrdo i čvrsto. Već je napravljeno preko 10 prekršaja, ali u granicama, pa nije pokazana nijedna javna opomena.

19' - Željezničar je sada imao dobru priliku, koja je ipak propala jer je signaliziran ofsajd, ali je i Hiroš loše šutirao u dobro postavljenog Hadžikića.

12' - Sada je Velež zaprijetio nakon što je Vukoja izgubio loptu na sredini terena. Iako su Plavi tražili prekršaj, sudija Halkić se nije oglasio. Ipak, Mahmić je u posljednji trenutak ispucao loptu iz svog šesnaesterca.

8' - Opasniji je Željezničar na početku utakmice. Sada je Vukoja za malo zakasnio na ubačaj kako bi doveo Plave u vodstvo.

5' - Igra se na početku utakmice dosta otvoreno na obje strane. Velež je prvo zaprijetio iz jednog kontra napada, ali je dobro reagovala odbrana Željezničara. Potom su u i Plavi imali obećavajući napad, ali bez uspjeha.

1' - Počela je utakmica na stadionu Rođeni!

Foto: FK Željezničar
Foto: FK Željezničar

20:55 - Glavni sudija utakmice je Haris Halkić iz Sanskog Mosta, a asistirat će mu Josip Čolić (Kupres) i Tarik Mulasmajić (Tešanj). VAR sudija je Mirza Kazlagić iz Cazina, a njegov asistent je Antonio Tomić iz Kreševa.

20:50 - Velež u posljednje vrijeme ima dosta uspjeha u duelima protiv Željezničara. Slavili su u četiri od posljednjih pet duela te su trenutno u nizu od tri uzastopne pobjede. Zanimljivo da su sve tri okončane rezultatom 1:0 za Rođene.

20:45 - Željezničar je u sezonu ušao s brojnim promjenama, a mnogo se očekivalo od prvog kola i utakmice protiv Širokog Brijega. Pred punom Grbavicom su ipak poraženi rezultatom 1:0 pa nema sumnje da će Ćorićevi izabranici dati sve od sebe da se večeras iskupe navijačima koji će i večeras u velikom broju stići na stadion Rođeni.

20:40 - Velež je pauzirao prvo kolo. Trebao je igrati protiv Borca koji je odgodio utakmicu zbog obaveza u Evropi. Prethodno je i Velež igrao u Evropi, ali se nisu proslavili budući da su u dvomeču ispali od andorskog predstavnika Inter Escaldesa pa će večeras pokušati da se donekle iskupe svojim navijačima.

20:35 - Stigli su nam i sastavi. Trener Veleža Damir Čanadi je odlučio od prve minute krenuti s ekipom u sastavu: Osman Hadžikić, Ante Oreč, Dino Halilović, Ante Hrkač, Mihael Mlinarić, Lucio Alves, Klemen Šturm, Milan Jevtović, Adi Mehremić, Amar Milak i Tino Lauš.

Trener Željezničara Denis Ćorić napravio je čak četiri promjene u odnosu na duel prvog kola. Umjesto Karamarka, Šabića, Đorića i Krpića u prvi tim su upali Mahmić, Marković, Radovac i Krpić.

U prvom sastavu su: Vedad Muftić, Nemanja Cavnić, Amer Hiroš, Matej Cvetanoski, Abdulmalik Aljaber, Aleksandar Boljević, Marin Galić, Stipo Marković, Azur Mahmić, Bože Vukoja i Samir Radovac.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice drugog kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Veleža i Željezničara. Susret koji se igra na stadionu Rođeni počinje večeras u 21:00 sat.