Revolucija na pomolu
155

Žena mijenja Southgatea u Engleskoj? Čak i navijači žele trofejnu damu na klupi reprezentacije

D. P.
Wiegman osvaja trofeje gdje god se pojavi (Foto: EPA-EFE)
Wiegman osvaja trofeje gdje god se pojavi (Foto: EPA-EFE)
Prema pisanju engleskih medija, jedna od najvećih trenerica ženskog nogometa Sarina Wiegman (54) kandidat je za klupu muške reprezentacije Engleske nakon odlaska Garetha Southgatea.

Engleska se danas rastala od Garetha Southgatea nakon osam dobrih, ali sušnih godina. Southgate je, povrh svog pritiska koji je često bio i opravdan, Englesku uveo u dva finala evropskih prvenstava, te polufinale i četvrtfinale svjetskih prvenstava.

No, činjenica da nije uspio osvojiti trofej na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj utjecala je na to da odstupi s klupe reprezentacije, a engleski mediji tokom cijelog dana špekulišu o njegovom nasljedniku.

Pored Eddieja Howea i Grahama Pottera, koji su najozbiljniji kandidati, visoko kotira i selektorka ženske reprezentacije Sarina Wiegman. Riječ je o jednoj od najboljih trenerica koje je nogomet ikada vidio.

Wiegman je osvajala velike trofeje gdje god je radila, a prvakinja Evrope bila je s Nizozemskom i Engleskom. Žensku reprezentaciju Engleske vodi od 2021. godine, a sada je čak i navijači prizivaju na klupu muškog tima.

Imenovanje ove nizozemske stručnjakinje bio bi zaista presedan u elitnom svjetskom nogometu, ali ako računamo na sve njene uspjehe tokom karijere i 11 osvojenih trofeja, možda bi baš ona bila idealan kandidat za selektorsku funkciju.

Ako je vjerovati komentarima na društvenim mrežama, Sarina bi imala i podršku navijača jer su svi zadovoljni poslom kojeg obavlja u ženskoj selekciji. Njeni aduti su vrlo ofanzivan nogomet, ono za čime pate navijači muške reprezentacije Engleske, ali i uspjesi koji se nižu od početka trenerske karijere.

Wiegman je tokom karijere vodila nizozemske klubove Ter Leede i ADO Den Haag te je s oba osvajala titule i kupove. Preuzela je svoju Nizozemsku i s njom postala prvakinja Evrope, a onda isto učinila i na klupi reprezentacije Engleske. Sve, naravno, u ženskom nogometu.