Pred put u Lihtenštajn
104

Zmajevi pozitivno odgovorili na promjenu formacije, oglasio se i novajlija u reprezentaciji

D. P.
Ivanković najavljuje put u Lihtenštajn (Foto: I. L./Klix.ba)
Ivanković najavljuje put u Lihtenštajn (Foto: I. L./Klix.ba)
Članovi nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine obratili su se medijima posljednji put uoči sutrašnjeg puta u Lihtenštajn.

U Butmiru je jutros obavljen posljednji trening uoči puta za Lihtenštajn gdje nas u petak očekuje duel sedmog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Zmajevi su pod vodstvom novog selektora Save Miloševića trenirali u dobrom raspoloženju, a sam selektor je zadovoljan angažmanom i odnosom igrača prema obavezama.

Nakon toga su uslijedile izjave za medije, a tu su se prisutnima obratili pomoćnik selektora Mario Ivanković i debitant u reprezentaciji BiH Renato Gojković.

"U ova tri ili četiri dana desile su se neke promjene. To je jedini naknadni poziv za Renata. Prvi trening bio je regeneracijski, a onda jučer i danas dva treninga srednjim intenzitetom, više taktički, prekidi i ofanzivni prekidi. Uvijek fali vremena kad je okupljanje, ali mislim da smo odradili dosta i da ćemo sutrašnji glavni trening dočekati spremni", rekao je Ivanković i objasnio promjenu formacije sa pet na četiri igrača nazad:

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Mi smo odlučili da je dosta 20 plus 3 igrača. Ne igramo s tri defanzivca u liniji tako da to sužava krug. Mislim da su svi ovdje zdravi i motivirani da se što bolje pripremimo za baraž. S moje strane, novi sistem sa četiri nazad izgleda dobro. Mislim da bolje izgledamo bez obzira što ja volim taj sistem sa pet nazad", poručio je trener u stručnom štabu Zmajeva.

Ivanković je potvrdio da su kvalifikacije izgubljene, ali ističe da su utakmice bitne kako bi se odredilo ko će igrati baraž.

"Kvalifikacije su realno izgubljene. Jedini cilj je napraviti idealan tim. Kao što znate, mi nemamo pravo na kiks protiv bilo koga i treba dati svoj maksimum. U ove četiri utakmice ne spremamo se za baraž, nego da vidimo koji su to koji će doći do baraža. Već protiv Lihtenštajna očekujem maksimalan pristup i pobjedu, a to da li ćemo primiti gol, to je manje bitno", rekao je Ivanković.

Osvrnuo se i na to da li će igrači biti spremni za dva meča u tri dana. Trener u stručnom štabu Zmajeva ističe da to ne bi trebalo uopšte dolaziti u pitanje.

"Mislim da je smiješno pričati da nemamo kapacitet jer naši igrači igraju svaki treći dan, brojni igraju Evropu, naravno da nije problem odigrati dvije utakmice u tri dana. Imamo 20 kvalitetnih igrača i dobit će minutažu, manju ili veću, da mogu pokazati da li su spremni za baraž", dodao je trener Ivanković.

Uslijedilo je obraćanje debitanta u reprezentaciji BiH, stopera Renata Gojkovića koji igra odlično za ruski Orenburg i koji je prvi put dočekao poziv među Zmajeve. Poziv je stigao nakon nekoliko otkaza na stoperskim pozicijama.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Putovao sam čitav dan i od sve te euforije ne osjećam umor. Poznajem puno igrača iz omladinskih selekcija, a neke starije nisam znao, ali su me dobro primili kako bih se osjećao što bolje. Iskreno, imao sam želju i nadao sam se pozivu, ali nisam očekivao. Posebno jer je izašao taj osnovni spisak, ali kada sam pročitao da neće biti nekih igrača, želio sam i nadao sam se pozivu. Dobio sam poziv i hvala Bogu, desilo se", rekao je Gojković.

Da li očekuje šansu, Gojković u to ne želi ulaziti. Ističe da je spreman i da će dati sve od sebe ukoliko mu se prilika ukaže.

"Tu sam dva dana, a na selektoru je da odluči. Imamo dva stopera koji su duže tu, a ja čekam šansu i spreman sam da pokažem šta znam. Mislim da imamo dobre individualce i da zaslužujemo dosta bolje rezultate", zaključio je stoper Orenburga.