Remi u Mostaru
53

Zrinjski i Borac podijelili bodove u derbiju, prvak se spasio u samom finišu utakmice

N. M.
Foto: HŠK Zrinjski Mostar
Foto: HŠK Zrinjski Mostar
Nogometaši Zrinjskog i Borca remizirali su večeras 1:1 u derbiju 6. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine, koji je odigran na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru.

Dugo je vodio Zrinjski u ovom meču golom Ćorluke iz 28. minute, a bod Borcu donosi novajlija Despotović četiri minute prije kraja.

Prvu priliku na utakmici imao je Borac u 14. minuti, kada je Savić prošao i centrirao, golman Marić odbija loptu, koju nespreman dočekuje Kulašin i propada sjajna prilika.

Diskutabilna situacija je u 28. minuti viđena u kaznenom prostoru Zrinjskog, kada Barišić ruši Grahovca, a sudija Peljto nije dosudio penal. Dugo su tu situaciju razmatrali u VAR sobi, ali odlučeno je da najstrožije kazne nema, iako je kontakt dva igrača bio evidentan.

U narednom napadu štoper Borca Carolina pravi kardinalnu grešku gradeći loptu, a iza njega se ukazuje bek Zrinjskog Ćorluka, kojeg tu niko nije očekivao, krade mu loptu i na kraju pogađa za vodstvo Zrinjskog od 1:0. Bila je to erupcija oduševljenja navijača Pod Bijelim brijegom.

Foto: HŠK Zrinjski Mostar
Foto: HŠK Zrinjski Mostar

Agilniji je bio Zrinjski i u nastavku meča, a na otvaranju drugog poluvremena je prijetio sa nekoliko jako opasnih ubačaja sa krila, ali uspijevao je Borac da se odbrani.

Najopasnije je bilo u 61. minuti kada je rezervista Posavec sjajno prošao i centrirao prema Mulahusejnoviću, ali jedan igrač Banjalučana izbija loptu u korner u posljednji čas.

Nakon tog kornera je veliku priliku imao upravo omaleni Posavec, koji glavom sa pet metara šutira tik pored stative!

Uzvratio je Borac brzo na drugoj strani, pošto Ogrinec u 78. minuti iz odlične pozicije šutira preko gola.

Prijetio je potom Borac još nekoliko puta preko Kulašina, a do poravnanja stiže četiri minute prije kraja. Igrala se 86. minuta kada nakon ubačaja s lijeve strane loptu u mrežu zakucava Borčev novajlija Đorđe Despotović.

Despotović je na asistenciju Ogrineca postavio konačnih 1:1 i njegov gol je značio i podjelu bodova u ovom derbiju, pošto je Čamber u posljednjim sekundama meča promašio čist zicer.

Dočekao je na drugoj stativi jedan ubačaj sa lijeve strane, ali onda je promašio cijelu loptu, koju je samo trebao skrenuti u mrežu.

Zrinjski je sada treći na tabeli sa 10 bodova i utakmicom zaostatka za liderom Sarajevom, koje ima tri boda više, a Borac je šestoplasiran sa 7 bodova i čak dvije utakmice manje od Sarajeva.

Rezultat i strijelci:

Zrinjski - Borac 1:1 (Ćorluka 28' / Despotović 86')

Tabela: