Drugo pretkolo KL
47

Zrinjski neočekivano izgubio od Brava, prolaz dalje će tražiti u Sloveniji

N. K.
Foto: HŠK Zrinjski
Nogometaši Brava iz Slovenije pobijedili su na stadionu Pod Bijelim brijegom u prvoj utakmici drugog pretkola Konferencijske lige ekipu Zrinjskog rezultatom 1:0 te su tako napravili značaj korak ka plasmanu u narednu rundu takmičenja.

Gol odluke pao je u 16. minuti susreta kada je Ivanšek iskoristio smušenost u odbrani Zrinjskog te matirao golmana za 1:0.

Zrinjski je očekivano dominirao u posjedu lopte tokom čitavog susreta te je propustio nekoliko dobrih prilika, ali do gola jednostavno nisu mogli pa su tako razočarali svoje navijače koji su večeras očekivali pobjedu. Najbliži su bili u prvom poluvremenu kada je Ćuže pogodio stativu.

Međutim, definitivno ništa nije riješeno u ovom dvomeču te će Zrinjski pokušati u revanšu nadoknaditi zaostatak od jednog gola.

Revanš utakmica između Brava i Zrinjskog igra se u naredni četvrtak s početkom u 17:00 sati.

Utakmica iz minute u minutu:

90+4' - Gotova je utakmica, Bravo je pobijedio s 1:0!

90+1' - Gruba igra gostiju u finišu utakmice. Orbanić je dobio žuti karton, što je treći za Bravo u posljednjih devet minuta.

90' - Sudija je odlučio utakmicu produžiti još za četiri minute.

89' - Posljednja izmjena i kod gostiju. Izašao je Pecar, a ušao je Šabotić.

85' - Još jedan žuti karton za goste. Dobio ga je Selan.

84' - Posljednja izmjena u Zrinjskom. Sabljić je ušao umjesto Kiša.

82' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Tučić.

78' - Izmjena u Bravu. Umjesto Stankovića ušao je Hribar.

76' - Dvostruka izmjena kod Zrinjskog. Ušli su Memija i Ramić umjesto Tičinovića i Savića.

71' - Ne može Zrinjski da uputi ozbiljan udarac ka golu Brava. Sada je Ćorluka dobro centrirao s desne strane, ali Kiš je bio za malo brži od lopte pa je propala ova šansa pred golom gostiju.

67' - Mijenja i Bravo. Umjesto Stravsa ušao je Selan. Inače, Zrinjski ima malu inicijativu, ali pravom pritiska nema.

63' - Prve izmjene na utakmici. I to dvostruka kod Zrinjskog. Ušli su Posavec i Abdurahimi umjesto Mulahusejnovića i Malekinušića.

57' - Izuzetno korektna utakmica do sada bez ijednog žutog kartona. Zrinjski diktira tempo igre, ali gosti iz Slovenije se odlično brane.

51' - Zrinjski je krenuo žestoko u nastavku utakmice. Umalo je Ćuže i postigao pogodak, ali je dosuđen prekršaj u napadu nad golmanom.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

45+2' - Gotovo je prvo poluvrijeme u Mostaru!

45' - Igrat će se još jedna minuta sudijske nadoknade.

42' - Kakva prilika sad za Zrinjski! Kiš je šutirao iz prve nakon povratne lopte s desne strane, ali je golman Brava odlično intervenisao.

35' - Ulazimo u posljednjih 10 minuta prvog poluvremena. Nema većih uzbuđenja nakon početnog gola Brava.

26' - Zrinjski pokušava da dođe do izjednačenja, ali jalovo napada. S druge strane, Bravo je još jednom opasno zaprijetio te Plemićima definitivno neće biti lako večeras.

16' - GOOOOOL! Bravo je poveo 1:0, a strijelac je Ivanšek! Bila je to akcija Brava koja se odvijala po lijevoj strani. Uslijedio je centaršut i gužva u šesnaestercu gdje se najbolje snašao Ivanšek i matirao golmana za 0:1.

15' - Velika šansa za Zrinjski! Ćuže je pobjegao odbrani gostujućeg tima i sjurio se ka šesnaestercu Brava. Uputio je udarac, golman je bio savladan, ali se ispriječila stativa pa je ostalo 0:0.

12' - Bravo je za nijansu bolji rival. Izveli su jedan korner te zaprijetili golmanu.

6' - Nema mnogo uzbuđenja na otvaranju utakmice budući da se igra uglavnom na sredini terena. Početno ispitivanje snaga.

1' - Počela je utakmica u Mostaru!

Foto: HŠK Zrinjski
Foto: HŠK Zrinjski

20:55 - Sve je spremno za početak utakmice koju će suditi Lionel Tschudi iz Švicarske.

20:50 - Nedavnim žrijebom odlučeno je da će Zrinjski, u slučaju prolaska Brava i plasmana u treće pretkolo Konferencijske lige, igrati protiv poraženog iz duela Panathinaikosa (Grčka) i Botev Plovdiva (Bugarska). Kako se očekuje da Panathinaikos u tom duelu Evropske lige prođe dalje, očekivano je da Botev Plovdiv bude na putu Zrinjskom u trećem pretkolu, što se može nazvati povoljnim žrijebom.

20:45 - Bravo se u drugo pretkolo plasirao nakon što je u prvom izbacio Connah's Q. iz Velsa nakon produžetaka ukupnim rezultatom 2:1. U međuvremenu je počelo prvenstvo u Sloveniji, a Bravo je u prvom kolu izgubio od Celja rezultatom 2:1.

20:40 - Plemići kreću u novi evropski pohod nakon što su prošle godine igrali grupnu fazu Konferencijske lige, što je bilo prvi put u historiji da jedan bh. klub igra grupe. Ovaj put Zrinjski kreće iz 2. pretkola Konferencijske lige za razliku od prošle godine kada je kao prvak igrao pretkolo Lige prvaka. Zrinjski je odigrao nekoliko prijateljskih utakmica uoči ovog susreta te lagano podizao formu, a u generalci je prošle sedmice pobijedio Željezničar rezultatom 1:0.

20:35 - Stigli su nam i sastavi. Trener Zrinjskog Mario Ivanković se odlučio za formaciju 4-3-3, a od prve minute igrat će: Marić; Tičinović, Šunjić, Barišić, Ćorluka; Savić, Kiš, Ivančić; Malekinušić, Mulahusejnović i Ćuže.

S druge strane, Bravo će igrati u formaciji 4-4-2. U prvom sastavu su: Orbanić; Jovan, Rodrigues, Jakšić, Spanring; Stanković, Stravs, Trdin, Ivanšek; Tučić i Pecar.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prve utakmice drugog pretkola Konferencijske lige između Zrinjskog i Brava. Susret koji se igra na stadionu Pod Bijelim brijegom igra se večeras s početkom u 21:00 sat.