Plemići novi lideri
131

Zrinjski pobijedio Široki i od Sarajeva preuzeo prvo mjesto, diskutabilan gol obilježio meč

N. M.
Foto: HŠK Zrinjski Mostar
Foto: HŠK Zrinjski Mostar
Nogometaši Zrinjskog večeras su na stadionu Pod Bijelim brijegom sa ubjedljivih 3:0 savladali Široki Brijeg u hercegovačkom derbiju, koji je odigran u sklopu 8. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine.
No, mnogo će se nakon utakmice zasigurno pričati o prvom golu, koji je u velikoj mjeri i odredio njen dalji tok, a kojem je vjerovatno prethodio ofsajd. No, krenimo od početka.

Široki je mogao povesti u 22. minuti kada je golman Zrinjskog Karačić istrčao sa svog gola, a Chinedu ga zaobišao, no Nigerijac nije uspio gurnuti loptu u nebranjenu mrežu. Treba reći da mu je Mašić zasmetao i značajno mu otežao šut, iako je gol bio prazan.

Promašaj Chinedua kažnjen je u 27. minuti, kada Zrinjski stiže do prednosti od 1:0. Ivančić je raspalio po lopti s 30 metara, golman Širokog je odbija na peterac, odakle je Topić šalje u mrežu!

Trenutak kada Ivančić šutira, a Jurilj iz ofsajd pozicije smeta golmanu Širokog Brijega (Foto: Screenshot/Arena Sport)
Trenutak kada Ivančić šutira, a Jurilj iz ofsajd pozicije smeta golmanu Širokog Brijega (Foto: Screenshot/Arena Sport)

Bila je to veoma diskutabilna situacija jer je u trenutku kada je Ivančić šutirao, Jurilj bio u ofsajd poziciji i očigledno smetao golmanu Širokog, ali ni nakon pregledavanja situacije u VAR sobi, suci nisu odlučili poništiti gol Plemića.

Prijetio je golu Širokog do odlaska na odmor još i njihov doskorašnji igrač Ćavar, ali odbranio je to Tomić.

Prvu priliku u drugom poluvremenu je za Zrinjski imao Mulahusejnović, šutirao je s 15 metara, ali Tomić je opet na visini zadatka. Zaustavio je Tomić i šut Malekinušića glavom u 71. minuti.

Foto: HŠK Zrinjski Mostar
Foto: HŠK Zrinjski Mostar

Tačku na utakmicu stavlja Mulahusejnović u 82. minuti utakmice, kada Stanić pravi katastrofalnu grešku i predaje mu loptu u noge, a napadač Zrinjskog zaobilazi Tomića i pogađa za 2:0.

Konačnih 3:0 postavio je u Hrvoje Barišić u 85. minuti.

Zrinjski je s osvojena tri boda preuzeo vrh tabele Wwin lige, pošto sada ima 16 bodova i bolju gol-razliku od Sarajeva, koje ima isti bodovni učinak. Široki Brijeg je ostao sedmoplasirani s 9 bodova, ali ima i utakmicu više od Zrinjskog.

Zrinjski u narednom kolu za vikend gostuje Veležu u velikom mostarskom derbiju, dok će Široki Brijeg tada dočekati Sarajevo.

Rezultat i strijelci:

Zrinjski - Široki Brijeg 3:0 (Topić 28', Mulahusejnović 82', Barišić 85')

Tabela: