Premijer liga BiH
125

Zrinjski pobijedio Velež u mostarskom derbiju, Bilbija presudio u finišu

D. P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog slavili su rezultatom 2:1 u velikom mostarskom derbiju koji se danas igrao nakon što je odgođen u drugom kolu m:tel Premijer lige BiH.
Već u drugoj minuti Rođeni su mogli do vodstva, ali je Nemanja Anđušić uhvatio volej i njegov udarac odlazi pored stative Zrinjskog.

Nakon uvodne opasnosti pred golom domaćina, Zrinjski je bio taj koji je preuzeo inicijativu i kontrolisao igru. Ipak, nije bilo izraženih prilika za Zrinjski.

Sredinom prvog dijela navijači domaćeg tima bakljadom i upotrebom pirotehnike izazvali su kraći prekid, a neposredno nakon toga uslijedila je velika šansa za Anđušića čiji udarac odlazi pored gola.

Vodstvo Zrinjskog stiglo je u 33. minuti. Kamenar je izveo slobodan udarac, a glavom pogađa Slobodan Jakovljević za erupciju oduševljenja domaćih.

Kada se činilo da će domaći imati vodstvo na poluvremenu, uslijedio je šok u 44. minuti. Golman Kukić je pogriješio i ispustio loptu koja dolazi do Dženana Zajmovića i to je bilo dovoljno za poravnanje.

Rezultatom 1:1 otišlo se na odmor, a nastavak ne donosi ni izbliza slična uzbuđenja kao u prvom poluvremenu.

Dovoljno govori i podatak da je prva veća šansa viđena u 68. minuti. Juranović je probio po lijevoj strani, dodao do Bašića koji šutira, ali lopta nakon bloka odlazi u korner.

Iako nije bilo mnogo uzbuđenja, jeste žestokih startova i žutih kartona. Tako smo vidjeli težak pad i udarac kojeg je dobio Anđušić i morao je napustiti teren nakon toga.

Do samog finiša utakmice gledali smo pravo zatišje. Djelovalo je da više nećemo vidjeti pogotke i da će rivali podijeliti po bod u derbiju. No, u 86. minuti desio se ključni moment susreta.

Ubačaj Ćorluke nije dobro ispratio Radovac, a na pravom mjestu se našao Bilbija i pogodio za veliko slavlje domaćih igrača i navijača.

Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, iako je Memija mogao udvostručiti prednost domaćih, ali njegov udarac iz 93. minute odlazi preko gola. Tako je Zrinjski upisao velika tri boda protiv ljutog rivala i učvrstio se na drugom mjestu tabele Premijer lige.

Rezultat i strijelci:

Zrinjski - Velež 2:1 (Jakovljević 33', Bilbija 86' / Zajmović 44')

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore