Od 7. do 20. jula 2025.
236

"Bratstvo i jedinstvo" u sportu: Hrvatska i Srbija će zajedno organizovati SP u odbojci za juniorke

E. B.
Hrvatska i Srbija će 2025. organizovati Svjetsko prvenstvo za odbojkašice do 19 godina, odlučila je Svjetska odbojkaška federacija (FIVB).

Upravni odbor FIVB-a je pred sobom imao veliki broj prijava za domaćinstva, a Hrvatska i Srbija su odnijele pobjedu u konkurenciji čak 30 država, te će organizovati U19 Svjetsko prvenstvo u periodu od 7. do 20. jula 2025. godine.

Ova se prvenstva održavaju svake dvije godine, a 2025. će nastupiti rekordan broj država, čak 24 iz svih pet kontinentalnih konfederacija.

"FIVB je još jednom prepoznao u nama dobrog partnera, zajedno sa Srbijom, federacijom koja dugi niz godina, baš kao i mi, organizira velika takmičenja. Ovo SP nije bilo lako dobiti s obzirom na veliki broj zainteresiranih kandidata, preko 30 zemalja, ali uza sve što smo do sada napravili ovo je još jedna potvrda našeg dobrog rada, kako na sportskom, tako i na političkom putu. Mislim da će ovo biti još jedna prilika da naše djevojke, koje su na posljednjem SP završile kao petoplasirane, opet budu u borbi za ulazak među osam najboljih reprezentacija svijeta", rekao je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić.