Junak dana
141

Britanac kojeg je sin vratio iz penzije osvojio srebrenu medalju na Olimpijskim igrama

N. M.
Fotografija koju je objavio Daleyjev suprug (Foto: Instagram)
Fotografija koju je objavio Daleyjev suprug (Foto: Instagram)
Britanski skakač u vodu Tom Daley osvojio je srebrenu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, a iza njegovog podviga krije se zanimljiva priča.

Daley je, zajedno u paru s Noahom Williamsom, u ponedjeljak stigao do srebrene medalje u sinhroniziranom skakanju u vodu sa platforme visoke 10 metara.

Daley se prije Pariza nije takmičio dvije godine jer je otišao u penziju, iako mu je danas tek 30 godina, a takmičenju se vratio zbog šestogodišnjeg sina Robbieja.

"Raditi ovo pred sinom koji me je zamolio da se vratim je posebno. Sada imam po jednu od svih boja medalja, kompletirao sam set", rekao je Daley.

Sin mu je kazao da želi da ga gleda na Olimpijskim igrama, a Daley je morao ispuniti Robbiejevu želju te se njegov suprug Dustin Lance Black oglasio emotivnom objavom na Instagramu.

"Prošlo je malo više od 16 mjeseci otkako je naš najstariji sin Robbie rekao Tomu da bi želio gledati svog tatu kako skače na Olimpijskim igrama. Jučer je Tom poljubio naše dečke na rastanku prije ulaska u Olimpijsko selo u Parizu 2024. Danas sam odveo naše dječake da vide Ajfelov toranj jer je Pariz jedan od mojih najdražih gradova na svijetu. Tako smo ponosni na Toma zbog svih žrtvi i nevjerovatno napornog rada koji je uložio da bi došao do svojih 5. Olimpijskih igara i da bi Robbie ostvario želju!", poručio je na Instagramu Tomov suprug Dustin Lance Black, uz objavljenu fotografiju kako Tom ljubi Robbieja pri rastanku jer odlazi u Olimpijsko selo.

Za Britanca je ovo peta osvojena medalja na Olimpijskim igrama, a na ovom takmičenju debitovao je još sa 14 godina u Pekingu. Tada nije stigao do odličja, ali uslijedili su uspješni nastupi u Londonu, Rio de Janeiru i Tokiju.

Na domaćem terenu u Londonu 2012. godine bio je treći i stigao do bronze, taj uspjeh je ponovio i u Brazilu 2016.

U Tokiju je ponovo bio bronzani, ali usput je stigao i do zlata te već tada postao najtrofejniji britanski skakač u vodu ikada.