Pogledajte "majstoriju"
21

Cavendish srušio rekord po etapnim pobjedama Tour de Francea, Pogačar sjajnim manevrom izbjegao pad

D. P.
Pogačar čestita Cavendishu na rekordu (Foto: Screenshot)
Pogačar čestita Cavendishu na rekordu (Foto: Screenshot)
Britanski biciklista Mark Cavendish (Astana) pobjednik je pete etape najvažnije biciklističke utrke na svijetu Tour de Francea, no priča dana je fantastičan manevar Tadeja Pogačara kojim se spasio pada.

Cavendish je danas uspio postati novi rekorder po broju etapnih pobjeda na Tour de Franceu (ukupno 35 u karijeri), a petu etapu je obilježio sjajan potez slovenačkog bicikliste Tadeja Pogačara, koji i dalje vodi u ukupnom poretku.

Pogačar se zamalo zabio u saobraćajni znak i završio na asfaltu. Ipak, izveo je nevjerovatan manevar koji je brzo postao viralan na društvenim mrežama. Manevrom je izbjegao saobraćajni znak i pravo je čudo kako nije završio na podu kao brojni njegovi rivali.

Pogačara na snimku možete vidjeti u žutoj majici kako izbjegava saobraćajni znak, a potom nekoliko drugih vozača pada na pod.

"Etapa je bila mirna, ali bilo je nekoliko problematičnih situacija. Sve se dobro završilo. Bilo je lijepo videti Marka Cavendisha kako je pobijedio u 35. etapi na Touru. To je zaista nešto nevjerovatno", poručio je Pogačar nakon etape za Eurosport.

Nakon prolaska kroz cilj, Pogačar je zadržao prednost od 45 sekundi ispred Belgijanca Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step) i 50 sekundi ispred Danca Jonasa Vingegaarda (Visma-Lease a Bike).

Za sutra je planirana još jedna ravna etapa od Macona do Dijona (163,5 km). U njoj će biti samo jedna staza četvrte kategorije i to nakon samo desetak kilometara trase.