Jubilarna godišnjica
55

Danas je Svjetski dan sportskih novinara: Danonoćno uz sport i sportiste, bez radnog vremena

D. P.
Slavi se 100. godišnjica
Slavi se 100. godišnjica
Sportski novinari širom svijeta danas (2. juli) obilježavaju kao svoj dan, a mi tim povodom objavljujemo tekst Udruženja sportskih novinara BiH posvećen ovom vrlo važnom datumu.

Prvi put novinari su se udružili 2. jula davne 1924. godine u Parizu, iako se pojam sportsko novinarstvo prvi put pojavljuje još u 19. vijeku. Ove godine obilježava se 100 godina AIPS-a. U Bosni i Hercegovini sportsko novinarstvo ima bogatu tradiciju.

Naša država iznjedrila je izvrsne sportske novinare, a mnogi od njih, nažalost danas nisu s nama.

Svjesni smo naših slabosti da na nas, nažalost, mnogi još uvijek ne gledaju blagonaklono i da nam je sve teže obavljati novinarski posao. Ipak, i pored silnih prepreka s kojima se susrećemo, trudimo se obavljati naš posao na najbolji mogući način.

Ovim tekstom se želi pokazati da makar i ovoga jednoga dana šaljemo samo jednu poruku da postojimo, da radimo, da smo danonoćno uz sport i sportiste, da nemamo radno vrijeme, da nam se ne zna ni vikend, ni praznik, da smo uz olovku i papir od jutra do sutra. Trudimo se, želimo da svakodnevno objektivno izvještavamo naše čitaoce, gledaoce i slušaoce o sportskim rezultatima, pobjedama i porazima.

Svjetski dan sportskih novinara prilika je da barem na trenutak skrenemo pažnju i na sebe i na posao koji radimo. Bez obzira šta o tome neki mislili, jako važan posao.

Ponosni smo što je prije nekoliko godina ponovo uspostavljena konekcija sa Svjetskim udruženjem sportskih novinara (AIPS). Nakon skoro 17 godina, koliko dugo bh. sportskih novinara nije bilo na međunarodnoj mapi, ponovo smo ravnopravni član AIPS-a. Uz dosta muke, posla, angažovanja svih članova Udruženja sportskih novinara, odmrzli smo naš status u krovnoj svjetskoj organizaciji.

Naše kolege upravo posredstvom Udruženja sportskih novinara BiH mogu dobiti AIPS-ove godišnje iskaznice, koje sportskim novinarima daju mnoge pogodnosti, nažalost jako malo u našoj državi, a puno više širom Evrope i svijeta. Postoje ideje, akcije i mnoga unapređenja koja želimo napraviti.

Još jednom, svim kolegama sretan Svjetski dan sportskih novinara, dan na koji ćemo raditi kao i svakog drugog.