Nastupile 24 države
544

Dječaci SOS Dječijih sela BiH pobjednici Svjetskog šampionatu u nogometu za djecu u brizi

FENA
Foto: Hope for Mundial
Foto: Hope for Mundial
Dječaci SOS Dječijih sela BiH pobjednici Svjetskog šampionatu u nogometu za djecu u brizi

Takmičile su se 24 države, a bh. reprezentacija u finalu je pobijedila ekipu Poljske, na penale.

"Reprezentaciju čini deset sjajnih momaka koji su dio Programa SOS Dječije selo Sarajevo. Neki su iz direktne brige, a neki su iz zajednice, učesnici naših projekata za jačanje mladih ",kazao je Feni direktor SOS Dječijih sela BiH Malik Garibija koji je danas sa drugim uposlenicima, djecom i mladima dočekao šampione.

Oni su, naglasio je, BiH predstavili na najljepši mogući način.

"Što je najvažnije, ovi momci su sebi i drugim mladima u BiH, a posebno mladima u brizi, pokazali da uz predan rad i trud mogu ostvariti svoje potencijale i mogu biti prvaci, čim god se odluče baviti", poručio je Garibija.

Podsjetio je da je ovo ideja koja je nastala prije devet godina u Poljskoj, državi koja je bila domaćin Evropskog prvenstva u nogometu.

Hope for Mundial (Nada za Mundijal) od tada je tradicija.

"Hope for Mundial radi fantastičan posao, ove godine su okupili više od 250 takmičara i reprezentacije iz 24 zemlje. To su organizacije i ustanove koje rade s djecom i mladima bez roditeljskog staranja, djecom i mladima u riziku i mladima u programima jačanja. Cijeli turnir se prenosi uživo na TV-u i online, a samo finalnu utakmicu je gledalo više od 30.000 ljudi online. Igralo se na stadionu Legije iz Varšave, a o visokom nivou organizacije govori i činjenica da je finalnu utakmicu sudio čovjek koji je bio sudija na finalu Svjetskog prvenstva i finalu Lige prvaka", rekao je Adnan Alikadić, direktor SOS programa Sarajevo.

Alikadić je dodao i da je trener bh. reprezentacije bio Emir Pirić, mlada osoba koja je odrasla u SOS Dječijim selima, a koji je nekada išao na ovo takmičenje kao igrač.

"Osim što je uspješni mladi poduzetnik, veliki je zaljubljenik u sport", istakao je Alikadić.

U SOS Dječijim selima BiH izrazili su želju da BiH bude domaćin ovom šampionatu naredne godine, te su najavili da će pokušati osigurati takmičenje.