Trešnjica kod Goražda
138

Elzar Rahman prvak završnice Premijer lige BiH u brdskom biciklizmu

E. A.
Goraždanin Elzar Rahman osvojio je prvo mjesto u završnici trke Premijer lige BiH u brdskom biciklizmu koja je danas okupila najbolje bicikliste države, a organizirana je na lokalitetu Trešnjice, gdje je duže vrijeme pripremana posebna staza.

Ovaj zahtjevan zadatak organizator utrke Biciklistički savez BiH povjerio je Biciklističkom klubu Goražde čiji su članovi danas u potpunosti opravdali povjerenje dočekujući oko 50 učesnika utrke iz klubova BIH. Stigli su iz Gradiške, Trebinja, Banjaluke, Sarajeva, Prijedora, Doboja i drugih gradova, a pozdravila i je Adisa Alikadić-Herić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi BPK Goražde.

Biciklistički klub Goražde posebno se spremao za ovaj veliki sportski događaj.

"Prvi put smo dobili organizaciju takmičarske brdske biciklističke utrke na što smo veoma ponosni. Više od mjesec i po dana naši članovi kao i simpatizeri kluba vrijedno su radili na čišćenju niskog rastinja i pripremi staze i pristupnog puta te obezbjeđenju logistike. Postavili smo i tehničke elemente neophodne za trku i ponosni smo jer je sve proteklo na najbolji način. Posebno smo ponosni na današnji rezultat jer su tri medalje stigle u Goražde", kazao je Adnan Efendić, predsjednik kluba.

Staza prema Trešnjici inače zadovoljava sve standarde, a prednost staze je što je blizu grada i od centra do Trešnjice udaljenost je 4,7 kilometara. Inače, staza je duga 6,4 kilometra, zadovoljava sve standarde svjetske biciklističke asocijacije, ima i makadama i šumskog puta i livade što je učesnicima omogućilo dobre uslove, ali i zadovoljstvo vožnje.

Pored velikog broja profesionalnih biciklista na trci su učešća uzeli i rekreativci za koje je organizirana posebna utrka "Hobi 1" i "Hobi 2".

Podsjetimo da je Elzar Rahman u kategoriji U-23 ove godine je stvarno osvojio niz medalja i postao državni prvak u MTB za 2024. godinu.