Dio zloglasnog kartela
51

FBI traga za kanadskim olimpijcem: Isporučivao je stotine kilograma kokaina, optužen i za ubistva

N. M.
Ryan Wedding (Foto: Twitter/New York Post)
Ryan Wedding (Foto: Twitter/New York Post)
Američki federalni istražni ured (FBI) raspisao je potjernicu za slavnim kanadskim olimpijcem Ryanom Weddingom, nekada sjajnim snowboarderom koji se takmičio na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine u Salt Lake Cityju.

Tada je Wedding završio na 24. mjestu, a sada se za njim traga u FBI-evoj operaciji "Slalom", pošto se sumnjiči da je krijumčario ogromne količine kokaina iz Meksika u Ameriku i Kanadu.

FBI je izdao nalog za potragu za Weddingom i nudi nagradu od 50.000 dolara za informaciju koja će dovesti do hapšenja 43-godišnjeg Kanađanina.

Za Weddingom se traga zbog navodnog upravljanja transnacionalnom operacijom trgovine drogom, tokom koje je isporučivano stotine kilograma kokaina iz Kolumbije, preko Meksika do SAD-a i Kanade. Optužen je i za višestruka ubistva tokom poslova s drogom.

Bivši snowboarder je u svijetu trgovine drogom koristio nadimke kao što su "El Jefe", "Gigante", "Public Enemy" i dio je zločinačke organizacije koju štiti kartel Sinaloa iz Meksika te je godišnje distribuirala 60 tona kokaina.

Wedding je već ranije osuđivan za trgovinu drogom, pa je 2010. godine morao na četiri godine u zatvor baš zbog toga.

Na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju zauzeo je 24. mjesto u takmičenju u snoawbordingu.