Ograničen broj učesnika
599

Irhad Suljić i Admir Šabić završili "Ultra-Trail du Mont-Blanc", najprestižniju ultramaratonsku utrku na svijetu

H. H.
Irhad Suljić i Admir Šabić (Foto: Instagram)
Irhad Suljić i Admir Šabić (Foto: Instagram)
Dvojica bh. predstavnika uspješno su završila najprestižniju ultramaratonsku utrku na svijetu "Ultra-Trail du Mont-Blanc" koja predstavlja neslužbeno svjetsko prvenstvo u planinskom trčanju i jednu od najtežih utrka na svijetu.

Sa startom i ciljem u Chamonixu, u francuskim Alpama, utrka vodi okolo Mont Blanca, vrha najviše planine zapadne Evrope.

Ukupno, tri bh. predstavnika nastupila su u TDS utrci "Sur les Traces des Ducs de Savoie" – 145 km duga s 9100 m uspona; sa startom u Italiji i ciljem u Francuskoj, dok će još tri naša takmičara (Maid Begić, Adnan Selimović i Bakir Sujoldžić) nastupiti na UTMB utrci "Ultra-Trail du Mont-Blanc" (171 km +10,040 m).

U TDS utrci Irhad Suljić je s vremenom 40:46:31 zauzeo 831. mjesto u generalnom poretku, dok je Admir Šabić kroz cilj prošao u vremenu 40:46:36 što je bilo dovoljno za 832. mjesto u generalnom plasmanu, dok je Rašid Haračić okončao nastup nakon jedne trećine utrke.

UTMB je već dugi niz godina prepoznat od strane trailaša i ultra-trailaša širom svijeta kao jedna od najtežih utrka na svijetu.

Obzirom na popularnost i veličinu utrke, broj mjesta je ograničen stoga trkači koji žele nastupiti na utrci moraju skupiti određen broj bodova te imati sreće pri izvlačenju kako bi uopće dobili priliku takmičiti se. Dakle, postoje kvalifikacijske utrke za UTMB koje donose određeni broj bodova. Što je veća dužina toliko je više bodova koje utrka donosi.

Preko 2.000 ljudi trči UTMB utrku, a sve zajedno utrke u UTMB sedmici istrči do 10.000 trkača.