UFC šampion
1

Islam Mahačev zgrožen ceremonijom u Parizu dao prijedlog: Trebamo OI vratiti u Rusiju

N. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Žestoke kritike mogle su se čuti u svjetskoj javnosti nakon ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, na kojoj su viđene mnoge stvari koje nemaju nikakve veze sa sportom.
Četverosatni program sastojao se od povorke sportista, paljenja olimpijskog plamena i muzičkih tačaka svjetskih zvijezda, no ono o čemu se ponajviše priča jest očiti pokušaj kopiranja "Posljednje večere" u izvedbi "drag kraljica".
Javnost je to shvatila kao ismijavanje krčanstva i organizator Olimpijskih igara je žestko kritikovan, a o svemu je govorio i trenutno najbolji MMA borac svijeta Islam Mahačev.

Rus iz Dagestana poručio je da je planirao putovati na Olimpijske igre kako bi posmatrao neki od spektakularnih događaja, ali da je zbog ceremonije odustao.

"Olimpijske igre u Parizu su sramota i tamna mrlja na olimpijskom pokretu. Trebali bismo vratiti OI u Rusiju kako bismo sve popravili", napisao je Mahačev prije nekoliko dana na Twitteru, a onda je dodatno izjavom za Sport 24 pojasnio svoj stav.

"Da vam budem iskren, pogledao sam ponešto sažetaka ceremonije otvaranja i to je bilo odvratno. Iskazali su nepoštovanjem svim religijama i ljudskim vrijednostima. Čak sam planirao posjetiti Olimpijske igre, ali nakon onoga što sam vidio, ne želim biti tamo", rekao je Islam.

Pojasnio je i zašto bi OI trebalo vratiti u Rusiju, kojoj je i dalje zabranjeno učestvovanje na najvećim svjetskim sportskim smotrama.

"Prije svega, Rusija zna kako se to odrađuje na pravi način. Njegujemo ljudske vrijednosti, poštujemo sve sportiste i sportove. Ono što smo vidjeli na ceremoniji u Parizu nema nikakve veze sa sportom", dodao je Mahačev.

Mahačev je trenutno u karijeri na omjeru od 26 pobjeda i jednog poraza i zvanično je najbolji "pound-for-pound" borac u UFC-u.

Trenutno je Mahačev šampion u lakoj kategoriji najjače MMA organizacije na svijetu, a pobjeđivao je dva puta i Alexandera Volkanovskog, šampiona perolake kategorije.