Policija istražuje
7

Misterija Paraolimpijskih igara: Dvoje takmičara nestalo u Parizu, pasoši nisu uz njih

D. P.
Igre su zatvorene 8. septembra u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Igre su zatvorene 8. septembra u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Pet dana nakon što su završene Paraolimpijske igre u Parizu još uvijek traje misterija oko dvoje nestalih takmičara iz Konga.

Dvoje predstavnika Konga, koji su nosili zastavu ove reprezentacije, nestali su iz paraolimpijskog kampa, te im se ne može ući u trag.

Radi se o bacačici kugle Mireille Nganga (48) i sprinteru sa oštećenim vidom Emmanuelom Graceom Mouambakom (35). Nestali su 5. sepmtembra, a francuski pravosudni sistem već danima istražuje slučaj.

Ono što posebno upada u oči, jeste da je dvojac nestao s koferima, ali da su pasoše ostavili u sobama, te su oni kod delegacije Konga. To je potvrdio zvaničnik delegacije koji je želio ostati anoniman. Paraolimpijski komitet Konga nije želio službeno komentarisati slučaj.

Podsjetimo, Paraolimpijske igre održane su u Parizu u periodu od 28. augusta do 8. septembra. Za Bosnu i Hercegovinu će ostati kao jedne od najuspješnijih zbog dvije osvojene srebrene medalje, a koje su donijeli plivač Ismail Barlov i reprezentacija u sjedećoj odbojci.

Najuspješnija je bila delegacija Kine koja je osvojila čak 220 medalja, a slijedi Velika Britanija sa 124 i Sjedinjene Američke Države sa 105 medalja.