Amerikanka zablistala
124

Neprikosnovena Simone Biles ispisala historiju drugom zlatnom medaljom u višeboju

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Fenomenalna američka gimnastičarka Simone Biles je večeras osvojila svoju šestu zlatnu olimpijsku medalju, a drugu na takmičenju u Parizu, nadmašivši Brazilku Rebecu Andrade.

Dvadesetsedmogodišnjakinja se vratila na vrh svjetske gimnastike osam godina nakon osvajanja svoje prve olimpijske titule u višeboju u Riju, postavši tek treća žena u historiji koja je osvojila najprestižniju titulu više od jednom, nakon Larise Latynine iz Sovjetskog saveza (1956. i 1960.) i Vere Časlavske iz Čehoslovačke (1964. i 1968.).

Biles je završila prvoplasirana u konkurenciji 24 gimnastičarke s 59.131 bodom. Andrade je završila s zaostatkom od gotovo dva boda te tako ponovila uspjeh iz Tokija, kada je također osvojila srebro.

Bilesina sunarodnjakinja iz Amerike Suni Lee, braniteljica naslova olimpijske prvakinje u višeboju, osvojila je bronzu.

Inače, Biles je apsolutna legenda ženske gimnastike jer se četiri elementa u ovom sportu zovu po njoj, od čega tri niko drugi nikada nije izveo i smatraju se nemogućim.

Prethodno je osvojila četiri zlata u Rio de Janeiru, a u Tokiju se povukla usred takmičenja te je objasnila da više nije "mentalno mogla izdržati takmičenje".

Biles je također postala najstarija olimpijska pobjednica u ženskom višeboju još od Marie Gorokhovskaye iz Sovjetskog saveza, koja je osvojila zlato 1952. kada je imala 30 godina. Ona postaje šesta Amerikanka zaredom koja je osvojila naslov nakon same Sunise Lee (2021.) (2016. ), Gabby Douglas (2012.), Nastije Liukin (2008.) i Carly Patterson (2004.).

Historijsko zlato znači i Bilesinu 39. medalju u karijeri uključujući Olimpijske igre i svjetska prvenstva.