Bh. biciklistkinja
91

Njemčević u posljednjoj utrci sezone nije uspjela osvojiti treću uzastopnu titulu u Svjetskom kupu

E. B.
Lejla Njemčević
Lejla Njemčević
Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Njemčević je u posljednjoj utrci sezone ostala bez titule u Svjetskom kupu u maraton disciplini.

Njemčević je uoči završnog takmičenja u Lake Placidu bila liderka serije s 40 bodova ispred drugoplasirane Vere Losser i trebalo joj je da završi ispred nje kako bi osvojila treći put titulu najbolje na svijetu, te na taj način postane najuspješnija biciklistkinja u historiji maraton discipline.

Naime, Njemčević je dva puta osvajala titulu ukupne pobjednice Svjetske serije, 2022. i 2023. godine, te se sa po dvije titule nalazi na vrhu sa Blažom Pintarić iz Slovenije i Bigham Sally iz Velike Britanije.

Nažalost, jučer se nije uspjela treći put okititi titulom svjetske prvakinje jer je osvojila treće mjesto, a trijumfovala je Looser.

Rezultati utrke u Lake Placidu
Rezultati utrke u Lake Placidu

Namibijka je osvojila prvo mjesto ispred Nizozemke Roose Van Doorn i Njemčević, te je u posljednjem takmičenju došla na vrh i osvojila titulu najbolje biciklistkinje svijeta u maraton disciplini.

Konačan poredak najboljih u Svjetskom kupu
Konačan poredak najboljih u Svjetskom kupu

Looser je za pobjedu u Lake Placidu dobila 250, a Njemčević za treće mjesto 160 bodova, što znači da je Namibijka na kraju ove sezone osvojila 660, a Njemčević 610 bodova.

Iako nije uspjela treći put zaredom postati osvajačica Svjetskog kupa, Njemčević može biti zadovoljna nastupima u ovoj sezoni.