Ponuđena i rješenja
8

Olimpijski komitet BiH promovisao knjigu "Evaluacija olimpijskog sportskog sistema BiH"

E. B.
U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH održana je promocija knjige "Evaluacija olimpijskog sportskog sistema Bosne i Hercegovine" autora Izeta Rađe, Dejane Planinčić i Saida Fazlagića.

Predstavljeno je prvo djelo u BiH koje na sveobuhvatan način evaluira olimpijske sportske saveze Bosne i Hercegovine u kontekstu domaćeg sportskog sistema i u odnosu na sportske sisteme iz regiona.

Recenzenti knjige su Velimir Srića, Zoran Milošević, Almir Badnjević, ministar sporta i kulture Kantona Sarajevo Kenan Magoda, predsjednik Komisije olimpijaca OK BiH Amel Tuka i predsjednik Badminton saveza BiH Brane Srdić.

Studija nas uči kako prevazići status quo, koji nigdje ne vodi.

Istraživanje nam dramatično ukazuje da se svijet izvan Bosne i Hercegovine konstantno mijenja i djeluje po različitim normama, i da mi sve više zaostajemo.

Studijom su dobivene naučne činjenice pretočene u preporuke, koje su nam pomogle da sastavimo slagalicu kako krenuti naprijed.

Istraživanje sprovedeno za potrebe knjige nudi rješenja za unapređenje prakse u šest osnovnih faktora koji čine okosnicu rada olimpijskih sportskih organizacija izdvajajući ključne indikatore performansi u cilju unapređenja oblasti humanih i finansijskih resursa, upravljanja, administracije, sportskih aktivnosti i marketinga.

Knjiga proširuje znanje o postojećim strukturama i praksama u bh. sportu, te osvjetljava potrebu za smišljenim planiranjem i implementacijom promjena koje su od suštinskog značaja za unapređenje sportskog sistema u BiH.

Uvjereni smo da će rezultati ove knjige i preporuke biti od koristi svima koji teže boljoj budućnosti sporta u Bosni i Hercegovini, a posebno ministarstvima nadležnim za sport, sportskim savezima, klubovima, te da će u praksi doprinijeti stvaranju jasnijih smjernica za buduće akcije i inicijative kako rezultati naših sportista ne bi bili incident, već plod osmišljenog sistema sporta.

Implementacijom preporuka iz istraživanja kreirat će se smjernice unutar sportskog sistema Bosne i Hercegovine, a to će omogućiti neophodne promjene koje će otključati potencijal i talenat naše domovine kao uspješne sportske nacije.