Nova atrakcija
10

Otvorena najmodernija sportska arena u Minhenu, izgradnja koštala 300 miliona eura

E. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Grad Minhen ima novu atrakciju. SAP Mega Arena je zvanično otvorena utakmicom hokeja na ledu između EHC Red Bull Minhena i NHL kluba Buffalo Sabresa.

Izgradnja pomenute arene je vrijedila 300 miliona eura i važit će za najmoderniju multi-sportsku arenu u Njemačkoj gdje će u četvrtak zaigrati i naš Džanan Musa koji će na otvaranju Eurolige s Realom gostovati upravo u ovoj dvorani.

Ukupan kapacitet dvorane je 11.500, a posjeduje i četiri ledene površine koje se mogu koristiti ne samo za hokej na ledu već i za sportove poput umjetničkog klizanja, brzog klizanja ili curlinga.

Nalazi se u Olimpijskom parku u Minhenu u čiji imidž se uklapa i zeleni krov arene, a u unutrašnjosti se nalazi LED video kocka težine ukupno 16 tona.

Prostire se na ukupno 22.500 kvadratnih metara i sastoji se od sedam spratova od čega su tri podzemna. Posjeduje i 224 parking mjesta uključujući i autobuse za timove. Također nalaze se i tri svlačionice za profesionalne hokejaše na ledu kao i 12 za mlade.

U sklopu SAP Gardena se nalazi i restoran sa otvorenom terasom koja je otvorena tokom cijele godine kao i fan shopovi košarkaškog kluba Bayern i hokejaškog kluba u Minhenu uključujući i kino, salu za balet, teretanu i oko 1.000 poslovnih mjesta.

Nema šta, Minhen je dobio fenomenalnu sportsku dvoranu koja će u budućnosti biti od koristi i hokejašima i košarkašima.