"Thunder from down under"
33

Povratak velikog asa nakon više od dvije godine: Neil Robertson osvojio English Open!

D. P.
Foto: World Snooker Tour
Foto: World Snooker Tour
Nakon više od dvije godine borbe, prvenstveno sa samim sobom, a onda i s lošom formom, australski igrač snookera Neil Robertson osvojio je konačno rangirnu titulu pobijedivši Kineza Wua Yizea rezultatom 9:7 u finalu English Opena.

Australac, koji je 2010. postao prvak svijeta u snookeru, prošao je kroz najteži period karijere i ispao čak iz Top 30. Razmišljao je o povlačenju iz igre kojoj je mnogo toga dao, ali se vratio i zaigrao prepoznatljivi snooker, što mu je donijelo titulu na English Openu.

Posljednju rangirnu titulu Robertson je osvojio u aprilu 2022. godine savladavši Johna Higginsa u finalu Tour Championship u velškom Llandudnu, a nakon toga čak nije igrao ni finale sve do ovogodišnjeg izdanja English Opena.

English Open odigran je u Brentwoodu, a Australac je tu nizao ubjedljive pobjede i sa šest trijumfa u velikom stilu stigao do trofeja.

Redom je bio bolji od Jacksona Pagea (4:1), Shauna Murphyja (4:1), Rossa Muira (4:1), Barryja Hawkinsa (5:1), Chrisa Wakelina (6:1) i Wua Yizea (9:7).

U jučerašnjem finalu Robertson je briljantno startao i imao vodstvo rezultatima 7:1 i 8:2. Bio mu je potreban samo jedan frame za osvajanje titule, ali je onda mladi Kinez proigrao i sa 8:2 vratio se na 8:7.

Očekivana nervoza ipak se nije uvukla u igru Australca, pa je čuveni "Thunder from Down Under" upisao trijumf rezultatom 9:2. U 10. frameu Robertson je kreirao i najveći break u finalu nanizavši 138 poena u jednoj posjeti stolu.

Posljednji frame dobio je u velikoj borbi u kojoj je Yize pokušao snookerima natjerati protivnika da napravi faul i dozvoli mu povratak u igru, ali nakon petominutne borbe, to se nije dogodilo i završeno je rezultatom 9:7 za Australca.

Robertson se ovom pobjedom konačno vratio među 16 najboljih igrača svijeta, što donosi povlasticu prema kojoj se ne moraju igrati kvalifikacije i tako je trenutno 15. igrač svijeta, a zaradio je i 100.000 funti. Judd Trump je ostao na prvom mjestu.

Odmora za najbolje igrače snookera nema, pošto već sutra počinje novi rangirni turnir pošto se u Cheltenhamu igra British Open. Robertson ga otvara duelom protiv Škota Chrisa Tottena.