Neobičan put do vrha
0

Roglič otkrio kolika mu je bila prva plata: "Rekao sam da mi ne treba ništa"

H. H.
Roglič s trofejom pobjednika Vuelte (Foto: EPA-EFE)
Roglič s trofejom pobjednika Vuelte (Foto: EPA-EFE)
Primož Roglič otkrio je zanimljive detalje o svojim počecima u svijetu profesionalnog biciklizma.

Roglič važi za jednog od najboljih slovenskih sportista svih vremena, iako je njegov put do svjetskog vrha bio prilično neobičan.

Tridesetčetvorogodišnjak je u svijet profesionalnog biciklizma ušao vrlo kasno, nakon što je svoju sportsku karijeru započeo kao skakač.

Prvu priliku da se dokaže dobio je u timu Adria Mobil, gdje je ostao tri godine, nakon čega je uslijedio prelazak u Vismu, s kojom je osvojio četiri od ukupno pet tronedjeljnih trka; tri puta je bio najbolji na utrci u Španiji, a jednom na utrci u Italiji.

Posljednju, ukupno četvrtu Vueltu osvojio je kao član tima Red Bull-Bora-hansgrohe, kojem se pridružio nakon završetka prošle sezone.

O svojim počecima Roglič je govorio u najnovijoj epizodi podcasta "Zasliševalnice", gdje je odgovarao na pitanja bivšeg profesionalnog brdskog biciklista Kristjana Vrečeka.

"U Adriji sam naučio šta je drumski biciklizam. Nisam o tome ni sanjao, a nisam ni poznavao nikoga. Mogao sam samo preko TV-a da gledam Tour de France i slične utrke. Imao sam pravu izdržljivost, iako nisam bio siguran, mislio sam da sam dobar u sportovima izdržljivosti",, rekao je Roglič i otkrio kolika mu je bila plata u trenutku potpisivanja ugovora 2013. godine.

"Prvu platu sam imao 2013. godine - 300 eura. Potpisali smo prvi ugovor sa Bogdanom (Fink, op. a.). Rekao sam mu da mi ne treba ništa, samo bicikl i mogućnost da ga testiram i vidim da li je to za mene. Rekao je, 'Ne, ne, moramo ti nešto dati.' Tako je počelo", otkrio je on.

Roglič je nedavno rekordni četvrti put osvojio Vueltu, utrku oko Španije i to nakon što je slavio u 19. etapi ispred Australca Bena O'Connora.

Iskusni Slovenac je tako izjednačio rezultat Španca Roberta Herasa koji je dosad bio jedini biciklista s četiri naslova na Vuelti.