Prvenstvo u Češkoj
595

Samra Alebić najbolja na SP-u u powerliftingu, oborila je svjetski rekord u čučnju

N. K.
Bh. takmičarka Samra Alebić nastupila je u kategoriji do 52 kilograma na WUAP Svjetskom prvenstvu u powerliftingu koje se održalo ove godine u Češkoj i osvojila je prvo mjesto.

Ujedno je oborila svjetski rekord u čučnju u istoj kategoriji (165 kilograma) te je bila apsolutna pobjednica u OPEN klasi (sve žene između 24 i 39 godina).

"Prošle godine sam na istom prvenstvu nastupila u Beču u kategoriji do 60 kilograma gdje nisam uspjela oboriti svjetski rekord jer nisam sačekala komandu sudije i čučanj nije priznat kao takav, te sam bila petoplasirana. Upravo zbog tih razloga i mnogih drugih, spremala sam se za kategoriju do 52 kilograma s ciljem da oborim rekord i poboljšam svoj plasman što sam i uspjela zajedno sa svojim trenerom, ujedno i dečkom, Kadirom Keskinom", ispričala je Samra za Klix.ba pa dodala:

"Prvog aprila sam počela s deficitom, odnosno dijetom i krajem juna smo odlučili da ću se takmičiti i ove godine na prvenstvu jer smo vidjeli da mi dijeta ide veoma dobro te da bih ove godine mogla nastupati u kategoriji do 52 kilograma. Pripreme su bile izazovne jer kako je vrijeme odmicalo i prvenstvo se bližilo, dijeta je postajala rigoroznija, treninzi samim tim naporniji i izazovniji. Ipak, sva ta muka i znoj su se isplatili onog trenutka kada sam shvatila da sam postala nova rekorderka u svojoj kategoriji. Ne mogu reći da sam očekivala obaranje rekorda jer mnogo je faktora koji utječu na dobar performans na dan takmičenja i zaista se sve mora savršeno 'poklopiti'. Ipak, meni se izgleda sve 'poklopilo' i više nego dobro pa sam uz prvo mjesto, apsolutnu pobjedu u OPEN klasi uspjela oboriti i WUAP svjetski rekord u čučnju. Prvenstvo kao događaj je i više nego zanimljivo, lijepo i unikatno iskustvo. Oba puta me ostavilo bogatijom s novim poznanstvima, iskustvom te željom i motivacijom da nastavim i u budućnosti da se bavim ovim sportom."

Samrini planovi za budućnost su poprilično jasni i konkretni.

"Takmičiti se s istim žarom i voljom s ciljem postavljanja nekih novih rekorda te sticanjem novih iskustava i poznanstva", poručila je Samra.