Odluka organizatora
589

"Sena nije zagađena, ona je malo zagađena": Triatlonci se danas takmiče na OI uprkos riziku po zdravlje

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
"Voda nije radioaktivna, ona je malo radioaktivna", kultni je citat iz Top liste nadrealista kojim su se danas vodili organizatori Olimpijskih igara u Parizu kada su odlučili da triatlonci i triatlonke riskiraju svoje zdravlje i takmiče se i pored zagađenosti rijeke Sene.

Iako se uoči početka Olimpijskih igara gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo okupala u Seni da dokaže da je rijeka čista, nedavna jaka kiša utjecala je na nivo kvalitete vode u rijeci zbog čega su otkazani treninzi u nedjelju i ponedjeljak, ali i jučerašnje takmičenje za muškarce.

Iako su posljednja mjerenja pokazala da voda nije u potpunosti sigurna za takmičare i da je nivo bakterije Escherichia coli veći od dozvoljenog, organizatori su odlučili riskirati zdravlje triatlonki i triatlonaca, te će oba takmičenja biti održana danas.

Aurelie Merle, sportska direktorica Olimpijskih igara u Parizu, je objavila da su uzorci vode pokazali da je na samo jednom mjestu od četiri u Seni sa kojih je uzorkovana voda bila sigurna za plivanje.

"Na jednom od četiri mjesta na ruti za plivanje nivo Escherichije coli je bio siguran za plivače, na dva mjesta je bio malo veći od dozvoljenog, a na jednom je bio mnogo veći", rekla je Merle.

Žene su takmičenje počele u 8 sati, a u 10:45 sati će se na startu pojaviti muškarci.