Publika ne prašta
66

Silovatelj djevojčice žestoko izviždan tokom svog nastupa na Olimpijskim igrama

N. K.
Steven van de Velde (Foto: EPA-EFE)
Steven van de Velde (Foto: EPA-EFE)
Nizozemski odbojkaš na pijesku Steven van de Velde (29), inače osuđen za silovanje maloljetnice 2016. godine, izviždan je kada se danas pojavio na svojoj prvoj utakmici na olimpijskom turniru na stadionu kod Eiffelovog tornja.
Naime, Van de Velde je osuđen na četiri godine zatvora nakon priznanja da je silovao 12-godišnju djevojčicu, a nakon što je odslužio dio kazne u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj vratio se odbojci 2017. godine te je bio izabran za Olimpijske igre.

Jutros je ušao na teren sa svojim saigračem Matthewom Immersom uz ovacije i pljesak brojnih prisutnih nizozemskih navijača jer je odbojka na pijesku vrlo popularan sport u Nizozemskoj.

Međutim, kada je predstavljen pojedinačno, publika mu je počela zviždati, što i nije iznenađenje jer je njegova prisutnost na Igrama izazvala negodovanje brojnih udruženja koje brane prava žena i bore se protiv nasilja u sportu.

Nizozemski olimpijski komitet je prije nekoliko dana poručio da će se igrač držati dalje od ostalih sportista, da će mu biti uskraćeno Olimpijsko selo i da neće razgovarati s novinarima.

"Ne mogu se vratiti, stoga ću morati snositi posljedice", izjavio je Van de Velde koji je, prema Nizozemskoj odbojkaškoj federaciji, priznao da je napravio "najveću grešku u svom mladom životu".

Inače, Nizozemci su na kraju izgubili 2:1 od italijanskog para Ranghieri/Carambula.