Izvinio se fanovima
21

Sjećate li se nauljenog Pite? Ove godine ga nećemo gledati na OI u Parizu, objasnio je i zašto

E. B.
Pita Taufatofua (Foto: EPA-EFE)
Pita Taufatofua (Foto: EPA-EFE)
Sjećate li se Pite Taufatofue, nositelja zastave Tonge na otvaranju Olimpijskih igara 2016. u Riju i 2021. godine u Tokiju? Ovog zanimljivog sportistu, nažalost, nećemo gledati večeras na otvaranju Igara u Parizu.
Pita Taufatofua je izazvao euforiju na otvaranju Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine kada se na Maracani pojavio u tradicionalnoj nošnji Tonge i to gotovo gol.

Gornji dio tijela mu je tada bio prekriven samo tradicionalnom ogrlicom i povećom količinom ulja, te je bio jedan od najupečatljivijih sportista na Igrama iako se nije proslavio na takmičenju u taekwondou gdje je ispao u prvoj borbi.

Ono što je zanimljivo je da je Taufatofua polugol nosio zastavu Tonge i na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 2018. u Pyeongchangu iako je temperatura bila ispod nule.

Tada je predstavljao svoju državu u skijaškom trčanju i završio na 114. mjestu od 119 takmičara u utrci na 15 kilometara.

Gledatelji širom svijeta su s nestrpljenjem čekali Pitu u Tokiju 2021. godine, a ni tada nije razočarao svojim outfitom koji mu je postao zaštitni znak.

Propustio se kvalifikovati za Zimske olimpijske igre 2022. godine u Pekingu, no obećao je da će dati sve od sebe da se plasira u Pariz. No, u tome nije uspio.

"Dao sam sve od sebe da se plasiram na Olimpijske igre. Takmičio sam se u kajaku i u taekwondou, no nisam uspio proći kvalifikacije. Izvinjavam se Parižanima, pet litara ekstra djevičanskog kokosovog ulja koje sam spremio će morati još odstojati", poručio je Pita koji je na taj način najavio da će se nastaviti takmičiti i pokušavati izboriti nastup na jednim od narednih olimpijskih igara.

No, s obzirom da će na sljedećim Zimskim olimpijskim igrama u Milanu i Cortini imati 42 godine, a na Ljetnim olimpijskim igrama u Los Angelesu imati 44 godine, teško da ćemo nauljenog Pitu gledati više na najvećim svjetskim sportskim smotrama.

Inače, Tongu će ove godine u Parizu predstavljati četiri takmičara - Alan Uhi i Noelani Day u plivanju, Maleselo Fufofuka u utrci na 100 metara, te Feofaaki Epenisa u boksu.