Zvanična rang-lista
0

Sjećate li se Raygun? Najgora olimpijka u historiji proglašena za najbolju breakdancerku svijeta

E. B.
Raygun je takmičenje na OI u Parizu završila bez ijednog boda
Raygun je takmičenje na OI u Parizu završila bez ijednog boda
Australka Rachael Gunn, koja se obrukala na Olimpijskim igrama u Parizu kada nije osvojila nijedan bod u takmičenju u breakdanceu i zaprepastila javnost izuzetno lošim performansom, je sada iznenada stigla na sami vrh svjetske rang-liste.

Tridesetsedmogodišnjakinja, koja nastupa pod umjetničkim imenom Raygun, je poražena u grupnoj fazi od Litvanke Nicke, Amerikanke Logistx i Francuskinje Syssy rezultatima 18:0, te je bila jedina od 16 takmičarki koje nisu osvojile nijedan bod na takmičenju i na taj način je postala jedna od najlošijih sportistkinja u historiji olimpijskih igara.

Sudije su u nevjerici gledale tri nastupa Raygun u kojima je ona skakutala poput kengura i valjala se po podu van ritma, a i gledatelji su ostali šokirani njenim nastupima, te je dobila mnoštvo kritika na društvenim mrežama.

Ipak, tačno mjesec nakon završetka takmičenja u Parizu ljubitelji breakdancea su doživjeli novi šok kada su pogledali najnoviju rang-listu koju je sastavila Svjetska federacija plesnog sporta (WDSF) koja je krovno tijelo za breakdance.

Naime, Raygun je i pored onog što je pokazala na Olimpijskim igrama u Parizu zvanično najbolja breakdancerka svijeta.

WDSF je objasnio zbog čega je Raygun najbolja na svijetu.

"Uzimamo u obzir najbolja četiri nastupa svakog takmičara i takmičarke u periodu od posljednjih 12 mjeseci, a u obzir se ne uzimaju nastupi u kvalifikacijama za Olimpijske igre niti same Olimpijske igre.

Presudno za to što je Raygun je na vrhu liste je to što je osvojila 1.000 poena za osvajanje prvog mjesta na prvenstvu Okeanije u oktobru 2023. godine", objasnili su iz WDSF-a.

Zbog toga što se rezultati na Olimpijskim igrama ne računaju, najbolje iz Pariza Japanka Ami, Litvanka Nicka i Kineskinja 671 nisu ni među prvih 20 breakdancerki svijeta na najnovijoj rang-listi.