Danac završio u suzama
22

Spektakl na Tour de Franceu: Vingegaard i Pogačar zajedno u cilju, Roglič pao u finišu

D. P.
Vingegaard ipak slavio (Foto: Screenshot)
Vingegaard ipak slavio (Foto: Screenshot)
Spektakularnom 11. etapom danas je nastavljen Tour de France, a na kraju su centimetri razdvojili pobjednika Jonasa Vingegaarda i drugoplasiranog Tadeja Pogačara.

Današnja 11. etapa zasigurno će ostati upamćena kao najspektakularnija dosad. U pitanju je zahtjevna etapa tokom koje su biciklisti savladali nadmorsku visinu od 4.350 metara na udaljenosti od 211 kilometara.

Od samog starta bilo je jasno da nas čeka vrlo uzbudljiva etapa, ali niko nije mogao očekivati da će Vingegaard i Pogačar završiti zajedno u cilju s nekoliko centimetara razlike.

Pogačar je sredinom etape imao 30 sekundi prednosti, ali ga je Vingegaard uspio "uhvatiti" tokom uspona. Naredne kilometre vozili su zajedno i tako ušli u cilj, a slavio je upravo Vingegaard.

Iza njih su bili Remco Evenepoel i Primož Roglič. Slovenac je bio u odličnoj poziciji da zauzme treće mjesto, ali je pao s bicikla blizu cilja. Uspio se brzo pridići i završiti na četvrtom mjestu iza Vingegaarda, Pogačara i Evenepoela.

Inače, Vingegaard je nakon pobjede završio u suzama, a uplakanog su ga snimile kamere Eurosporta.

U ukupnom poretku Tour de Francea Pogačar je uspio povećati prednost nad prvim pratiteljem, a to je Evenepoel koji sada zaostaje 1:06 minuta. Vingegaard za Pogačarom zaostaje 1:14 minuta, a Roglič 2:45 minuta.

Za četvrtak je zakazana ravna etapa u kojoj će se ponovo takmičiti najbolji sprinteri od Aurillaca do Villeneuve-sur-Lota (203,6 kilometara).