Vidimo se u Los Angelesu
621

Svečano zatvorene Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar nosila zastavu BiH

H. H.
(Foto: EPA-EFE)
Svečanom ceremonijom zatvaranja večeras su okončane 33. Ljetne olimpijske igre u Parizu, a zastavu BiH nosila je Lana Pudar.
Za razliku od svečanosti otvaranja koja je prvi put u historiji održana izvan stadiona, brodskim mimohodom ili mimoplovom duž rijeke Sene, punih šest kilometara i u prisutnosti oko 300.000 gledatelja, ceremonija zatvaranja se večeras održala na stadionu Stade de France pred 71.000 gledatelja.

Na Olimpijskim igrama u Parizu održano je 329 sportskih događaja u 32 olimpijska sporta. Na Igrama je nastupilo oko 10.500 sportista iz 204 zemlje, a Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo pet takmičara.

To su bili plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, atletičar Mesud Pezer i džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić, a najbolji rezultat ostvarila je Larisa Cerić osvajanjem sedmog mjesta.

Ovo su bile treće Olimpijske igre za Larisu Cerić i Mesuda Pezera, druge za Lanu Pudar, dok su u Parizu debitovali Aleksandra Samardžić i Jovan Lekić.

Nažalost i ovoga puta smo ostali bez medalje, kao jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja je bez odličja, a pregled medalja možete pogledati ovdje.

Bh. zastavu na otvaranju Olimpijskih igara nosiili su Mesud Pezer i Larisa Cerić, a ta čast na ceremoniji zatvaranja pripala je Lani Pudar, dok su se ostali bh. predstavnici već ranije vratili kući.

Najuspješnija zemlja učesnica su Sjedinjene Američke Države. SAD su skupile 40 zlatnih medalja, isti broj zlata osvojila je i Kina, no SAD su osvojile 44 srebra, a Kina 27 i to je bilo presudno.

Bitno je naglasiti da ukupan poredak na tabeli medalja ne zavisi isključivo o njihovom broju već prioritet ima broj zlatnih medalja, te je npr. Srbija ispred Hrvatske uprkos ukupnom manjem broju medalja.

Naredne Olimpijske igre na programu su za četiri godine u Los Angelesu.