Takmičenje u Tuzli
21

Triatlon je sve popularniji u BiH: Sportska aktivnost koja vam mijenja život

Piše: A. Kendić
Foto: A.L/Klix.ba
Plivati 3,86 kilometara, zatim sjesti na bicikl te se odvesti 180 kilometara i u konačnici navući patike i istrčati cestovni maraton u dužini od 42,195 kilometara - mnogima zvuči nevjerovatno. Ali, Bosna i Hercegovina se može pohvaliti većim brojem osoba koje su u amaterskim, odnosno rekreativnim okvirima uspjele to savladati i okititi se titulom Ironmana.

Triatlon podrazumijeva plivanje, vožnju bicikla i trčanje, a san skoro svake osobe koja se upusti u ovu sportsku aktivnost je u konačnici okititi se titulom Ironmana na punoj distanci. To podrazumijeva plivanje u dužini 3,86 kilometara, vožnju bicikla 180 kilometara i trčanje cestovnog maratona od 42,195 kilometara.

No, na raspolaganju je i polu-distanca, u okviru koje su dionice tačno upola kraće nego one primarne, kao i sprint triatlon koji podrazumijeva 750 metara plivanja, 20 kilometara vožnje biciklom te pet kilometara trčanja. Bilo koji od ova tri oblika predstavlja pravu sportsku igru u kontekstu fizičke snage i mentalne izdržljivosti, a triatlon kao takav bilježi svoju ekspanziju i u Bosni i Hercegovini.

Sarajlija Erdin Hastor skoro cijeloga života je vezan za sport, poput atletike, karatea i košarke, a zahvaljujući svojim prijateljima sasvim slučajno je otkrio triatlon, koji mu se učinio prilično zanimljivim. U razgovoru za Klix.ba kaže da je za ostvarivanje značajnijeg rezultata potrebno biti podjednako dobar u primarnim disciplinama koje se navode, ali i onim sporednim koje igraju veliku ulogu, ali se toliko ne spominju.

Interesantan, zanimljiv i "hektičan"

"Triatlon je interesantan, zanimljiv, 'hektičan' i vremenski nepredvidiv. Ima svoju čar, a rezultat koji postignete predstavlja cjelokupnu promjenu vašeg životnog stila. To je nešto što mi u određenom trenutku nazivamo životom triatlonca, u kojem se određeni prioriteti u sveukupnom životu promijene", kaže nam Hastor.

Erdin Hastor (Foto: A. K./Klix.ba)
Erdin Hastor (Foto: A. K./Klix.ba)

U amaterskom, odnosno rekreativnom smislu Hastor je postigao značajne rezultate, a u oktobru prošle godine u turskom Beleku na polu-distanci ostvario je najbolji rezultat za BiH u historiji Ironman takmičenja. Naime, na utrci 70.30 zabilježio je najbolje bh. vrijeme od 4:25:58.

Triatlon je igra mentalne i fizičke snage i izdržljivosti, a Hastor nam kaže da sve kreće upravo iz glave.

"Ukoliko je u glavni odrednica čvrsta i jaka – rezultat sam po sebi dolazi. Fizički je svakako naporno, ali tijelo se uvijek može istrenirati. Svakako i glava se može istrenirati, ali bez snažne mentalne odrednice prilično je teško izgurati sve do kraja. Naime, u određenim trenucima, kada je napor značajan, jedino vas glava može održati da nešto završite", ističe Hastor.

Kada je riječ o trenažnom procesu, kroz svoje dosadašnje iskustvo, Hastor kaže da u pripremama za triatlon takmičenje vožnja bicikla oduzima najviše vremena, s obzirom na zvaničnu dionicu od 180 kilometara.

Međutim, navodi da bi se najviše vremena trebalo posvetiti plivanju, ali tu se nailazi na bh. problem jer su plivački kapaciteti naših gradova izuzetno mali te treninzi u toj oblasti bivaju i nedovoljno kvalitetni.

"Dakle, u našem slučaju vožnja bicikla oduzima najviše vremena, plivanje je najizazovnije za organizaciju, dok trčati možemo bilo gdje i bilo kada. Potrebno je da navučemo patike i izađemo", nadovezuje se Hastor.

Ironman triatlon je dobio naziv od engleskih riječi iron i man, što u slobodnom prijevodu znači čelični čovjek s aluzijom na snagu i čvrstoću koju mora imati takmičar. Jedan od takvih je i Adem Balić koji je kao 66-godišnjak nedavno postao najstariji Ironman na punoj distanci u BiH.

Adem Balić (Foto: A. K./Klix.ba)
Adem Balić (Foto: A. K./Klix.ba)

"Za to sam se postepeno pripremao posljednjih sedam godina te sam u konačnici sve završio onako kako sam priželjkivao. Da budem iskren, dužine u trkačkom, biciklističkom i plivačkom smislu su nešto što me posebno očarava. Ne mogu zamisliti da se pripremam godinu dana kako bih trčao utrku od 100 metara, ali ono za što se pripremam i traje 16 sati je nešto jedinstveno", priča nam Balić, kojeg treninzi dužine na poseban način odmaraju, a porodično i poslovno postaje znatno produktivniji.

Ispitivanje ličnih granica

U posljednje skoro dvije godine u Bosni i Hercegovini je značajno povećan broj triatlonaca te se u granicama naše zemlje danas nalazi jedan pokret poklonika ovog sportskog podviga. U samom vrhu ove sportske priče je Triatlon klub Tuzla, koji je ove nedjelje organizirao Tuzla Pannonica triatlon kup. Takmičenje je dio triatlon lige Bosne i Hercegovine i predstavljao je državno prvenstvo u sprint triatlonu (750 m plivanje, 20 km vožnja biciklom i 5 km trčanje).

"U proteklom periodu smo zaprimili više od 80 prijava, od čega je 60 takmičara trebalo uzeti učešće. Međutim, zbog loših vremenskih prilika na startu se našlo okvirno 45 takmičara. Triatlon kao takav je nešto novo u našem gradu, a mi smo tu da promovišemo ovaj sport u razvoju, kao i samu Tuzlu", kazao nam je predsjednik Triatlon kluba Tuzla i direktor utrke Mirza Hodžić.

Mirza Hodžić je označio početak utrke u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirza Hodžić je označio početak utrke u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)

Inače, Hodžić se može pohvaliti da je lani u Italiji završio Ironman punu distancu sa vremenom od 10 sati i 30 minuta, što je drugo ostvareno vrijeme među bh. takmičarima prošle godine.

"Sve ovo me privuklo zbog izazovnosti koju triatlon kao takav sa sobom nosi, ali i kako bih se uvjerio u to koje su moje granice. Same pripreme i treninzi su veoma kompleksni, jer mi imamo tri puta više treninga nego prosječni sportisti, upravo zbog tri discipline koje obuhvatamo. Iza mene su dva Ironman takmičenja na punoj distanci, a ako Bog da bit će ih još, sa boljim vremenima. Krajnja granica još uvijek nije dodirnuta", kaže nam Hodžić.

Naši sagovornici su mišljenja da budućnost bh. triatlona, kao malog segmenta sporta može biti svijetla, ukoliko se naša zemlja infrastrukturno spremi za to, a politike odrede kvalitetnu putanju kretanja.