Hit na Olimpijskim igrama
619

Turčin Dikec objasnio zašto ne koristi opremu dok puca: Ja sam prirodni strijelac

N. M.
Foto: Twitter/Screenshot
Foto: Twitter/Screenshot
Turski strijelac Yusuf Dikec postao je hit Olimpijskih igara nakon što su fanovi otkrili da uopće ne koristi dodatnu opremu prilikom takmičenja u Parizu.
Dikec je, skupa sa Ševvalom Tarhan, Tursku odveo do finala u pucanju iz vazdušnog pištolja sa 10 metara, a tamo su njih dvoje poraženi od srbijanskog dvojca Damir Mikec - Zorana Arunović.

Turski dvojac je osvojio srebro, a Dikec je prekinuo šutnju poslije završenog nastupa u Parizu i objasnio zašto ne koristi nikakvu opremu, kakvu možemo vidjeti na svakom drugom takmičaru.

Osim što puca bez uobičajene opreme koju čine specijalizirane naočale koje zaklanjaju vid na jednom oku, te zatamnjenih sočiva za pomoć pri odsjaju, Dikec je pri pucanju stavljao jednu ruku u džep.

Dikec je zbog takvog stila napunio naslovnice svjetskih medija.

"Nikad nisam koristio opremu. Kad smo išli na takmičenja, suci bi ponekad pitali za opremu, a ja bih rekao 'Nemam je. Ja sam prirodni strijelac.' Naravno, i oni su se smijali", rekao je 51-godišnjak za Haber Turk.

Dodao je kako se Turska potrudila da mu osigura opremu, ali on je jednostavno ne želi koristiti.

"Naravno da naša država izlazi u susret s opremom, ali ja je ne koristim jer mi ne treba", pojasnio je Dikec, koji je dodao i kako njegov opušteni izgled nije profesionalna navika.

"To nema veze s profesijom. Bez obzira na to koliko mi tamo izgledamo mirni, u nama zapravo bjesne oluje. Trudimo se to ne odražavati previše prema vani i biti pod kontrolom", zaključio je Dikec.

Turci pišu i da nije istina da Dikec na sebi nije imao baš nikakvu opremu, pošto je u ušima nosio žute čepiće za uši kako bi spriječio smetnje u vidu zvukova sa strane.