Zbog incidenta na OI
11

Vaterpolo reprezentacija Italije suspendovana na šest mjeseci, neće igrati na Svjetskom kupu

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jedinica za integritet vodenih sportova (AQIU) suspendovala je italijansku mušku vaterpolo reprezentaciju na šest mjeseci zbog incidenta na Olimpijskim igrama u Parizu.

Italija je u četvrtfinalu olimpijskog turnira izgubila od Mađarske nakon peteraca, a krajem druge četvrtine sudije su zbog brutalnosti isključili Francesca Condemija.

Italijani su poludjeli nakon te odluke, a pravdu su odlučili potražiti nakon susreta.

"Selektor Italije Sandro Campagna i dio igrača je nakon utakmice verbalno i fizički napao sudije i delegate na parkiralištu ispred bazena", objavio je AQIU u objašnjenju svoje odluke.

Vaterpolo savez Italije je priznao da se incident na parkiralištu desio, a selektor Campagna je napisao pismo sudijama i dužnosnicima u kojem se ispričava za incident, naveo je AQIU.

Suspenzija Italijanima počinje teči 17. oktobra, što znači da Italija neće moći nastupati na Svjetskom kupu, no imat će pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu u julu.

Savez je kažnjen i sa 100.000 dolara, od čega 50.000 mora platiti u roku od 90 dana, dok je 50.000 uslovno i aktivirat će se u slučaju novog kršenja pravila do 17. oktobra 2026. godine.