Neuobičajeno
13

Zanimljiva odluka organizatora: Šesta etapa Vuelte krenula iz supermarketa, postoji opravdan razlog za to

E. K.
Jučerašnja etapa velike biciklističke trke u Španiji Vuelte je počela u supermarketu, a za taj potez organizatora je postojao pravi razlog.

Naime, šesta etapa Vuelte je počela iz tržnog centra pa su tako najbolji svjetski biciklisti krenuli na svoje 185,5 km dugo putovanje s jedne od najneobičnijih pozicija ikada.

Neobičan početak utrke je održan kao rezultat sponzorskog ugovora s poznatim francuskim lancem trgovačkih centara Carrefour koji je glavni partner Vuelte, a kompanija je iskoristila priliku da koristi jednu od svojih prodavnica kao mjesto održavanja utrke.

Carrefour sponzoriše i crvenu majicu koju nosi vozač koji je lider na vrhu poretka, a zaposlenik kompanije je dodjeljuje nakon svake etape.

S obzirom da prihod od ulaznica nije pouzdan izvor prihoda za cestovni biciklizam i gledaoci ga mogu gledati besplatno, ovaj sport se obično oslanja na sponzorstva.

Tako je ovaj put odlučeno da etapa Vuelte kreće u okruženju koje nije nimalo uobičajeno za bicikliste, ali su se i prošlosti događale slične stvari.

Na hronometru 2013. godine vozači su krenuli iz prostorije koja se koristi za uzgoj ostriga u Galiciji dok je godinu kasnije etapa krenula s nosača aviona.

Inače, na kraju šeste etape slavio je Ben O'Connor iz Australije te tako preuzeo lidersku poziciju od Slovenca Primoža Rogliča.