Rođeni Splićanin
16

Zlatni srbijanski olimpijac priznao da je lagao da navija za Hajduk, Hrvati ga svojataju

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjajni srbijanski strijelac Damir Mikec, zajedno sa Zoranom Arunović obradovao je prekjučer komšije osvojivši zlatnu medalju u pucanju iz vazdušnog pištolja na deset metara.
O Mikecu se nakon ovog podviga mnogo piše u regionalnoj javnosti jer ga svojataju Hrvati, pošto je Mikec rođen u Splitu.

Mikecovi roditelji davne 1984. iz Slovenije su otišli u Split zbog liječenja njegove dvojice braće, kojim je zbog problema s disanjem preporučen život na moru, a tada se Damir rodio Splitu te je dobar dio odrastanja proveo u hrvatskom gradu.

Nakon osvajanja zlatne medalje o Mikecu pišu brojni regionalni mediji, a Hrvati su podsjetili na njegovu izjavu kako je u djetinjstvu morao lagati da navija za Hajduk, dok je ustvari simpatisao Crvenu zvezdu.

"Tada je Zvezda osvajala sve što se može osvojiti. Odmah sam osjećao ljubav prema Zvezdi. Rođen sam 1984. godine u Splitu i, naravno, tamo je Hajduk glavni, svi za njega navijaju, osim mene. Kod kuće sam navijao za Zvezdu, a na ulici sam morao govoriti da navijam za Hajduk. Poslije Splita smo otišli u Herceg Novi, zna se da je to grad s puno navijača Zvezde, a zatim u Beograd", objasnio je Mikec.

Damirov otac je Slovenac i vojno lice, a nakon prekomente u Jugoslovenskoj narodnoj armiji u srpskoj Senzi upoznao je Damirovu majku.

Iza Mikeca je i jako zanimljiva ljubavna priča, o kojoj su pisali i inostrani mediji nazivajući je filmskom, budući da je srbijanski strijelac u braku sa Melissom Yvette Perez Carballo, streljačicom iz Salvadora.

Mikec je svoju izabranicu upoznao u Atlanti još 2005. godine, a u kontaktu su bili putem e-maila jer tada još nije bilo drugog načina za komunikaciju.

"To je bio moj prvi nastup na svjetskom takmičenju. Mjesec dana nakon prvog susreta u Americi, sreli smo se u Minhenu na Svjetskom prvenstvu i tada smo shvatili da smo suđeni jedno za drugo", rekla je jednom prilikom Melissa za Telegraf.

"Ipak, ja sam se vratila u Salvador, a Damir u Srbiju i pošto tada nije bilo Skypea, Vibera i ostalih stvari, komunicirali smo preko maila. Bilo je veoma romantično to vrijeme, iščekivanja mailova, iščekivanja kada ćemo se vidjeti. Pošto nije bilo bolje druge komunkacije, mailovi su bili kao pisma", rekla je tada Melissa.

Streljačica iz Salvadora u Srbiju je zbog Mikeca preselila 2010. godine, a ubrzo je uslijedilo vjenčanje.

Podsjećamo, Mikec je osvajanjem zlatne medalje u Parizu osigurao sebi i nagradu od 200.000 eura koju je sportistima za ovaj podvig na OI obećao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.