Tinejdžeri briljirali
33

Plivanje na OI: Čudesni Popovici u fotofinišu stigao do zlata, McIntosh pomela konkurenciju

E. B.
David Popovici (Foto: EPA-EFE)
David Popovici (Foto: EPA-EFE)
Čudesni rumunski plivač David Popovici je postao olimpijski prvak na 200 metara slobodno nakon što je u fotofinišu stigao do pobjede.

Devetnaestogodišnji Popovici je u ne tako brzoj, ali uzbudljivoj utrci na 200 metara slobodno slavio u nevjerovatnoj završnici sa vremenom 1:44,72 i osvojio najvažniju medalju u karijeri.

Popovici, koji ima srbijanske korijene, je, inače, peterostruki evropski i dvostruki svjetski prvak na 100 i 200 metara slobodno.

Britanac Matthew Richards je osvojio srebro sa samo dvije stotinke zaostatka, dok je bronzu kući ponio Amerikanac Luke Hobson, koji je kasnio sedam stotinki za pobjednikom.

Od ostalih jučerašnjih nastupa treba izdvojiti onaj Kanađanke Summer McIntosh koja je pokorila konkurenciju u disciplini 400 metara mješovito.

Ova maloljetna djevojka (17) je stigla do prvog olimpijskog zlata slavivši ubjedljivo u finalu utrke sa vremenom 4:27,71.

Koliko je McIntosh bila dominantna govori podatak da je drugoplasirana Amerikanka Katie Grimes zaostala skoro šest sekundi, a trećeplasirana Amerikanka Emma Weyant više od sedam sekundi.