Prijem u Sarajevu
1.9k

Vlada FBiH s 10.000 KM nagrađuje Lanu Pudar za osvojenu svjetsku bronzu

D. P.
Pudar po dolasku u Sarajevo s trenerskom ekipom (Foto: I. L./Klix.ba)
Pudar po dolasku u Sarajevo s trenerskom ekipom (Foto: I. L./Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica Zora Dujmović organizovat će prijem za sjajnu bh. plivačicu Lanu Pudar koja se iz Abu Dhabija vratila sa svjetskom bronzom.

Pudar, koja je do historijske bronzane medalje za bh. plivanje stigla u disciplini 200 metara delfin, vratila se u BiH i tu su je dočekali fanovi u Sarajevu i Mostaru. Nakon toga, uslijedit će prijem u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta 29. decembra u 14 sati.

Za osvajačicu svjetske bronze u Abu Dhabiju iz federalnog budžeta će, na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima za ostvarene vrhunske rezultate, biti osigurana nagrada od 10.000 KM, a za njenog trenera 5.000 KM.

"Lana, koja potpuno opravdano nosi epitet 'čuda od djeteta', učinila nas je sve ponosnim i u ovim prazničnim danima unijela još više veselja u naše domove zbog čega smo joj neizmjerno zahvalni. Nakon svih uspjeha koje je postigla zahvaljujući svom trudu i zalaganju, najmanje što možemo učiniti jeste da se ujedinimo oko ideje podrške našim mladim, vrhunskim talentima. Siguran sam da u realnim okvirima i kroz sagledavanje svih mogućnosti možemo zajednički pronaći najbolja rješenja i za projekte poput izgradnje olimpijskog bazena”, izjavio je premijer Novalić.

U saopćenju se navodi i da je u pitanju nastavak podrške kuju je Vlada FBiH ove godine dodijelila fantastičnoj mostarskoj plivačici.

Naime, za ispunjenje A olimpijske norme iz federalnog budžeta Lani Pudar pripalo je 5.000 KM, za oboreni državni rekord 3.000, a 1.500 KM njenom treneru, dok je 14.000 KM izdvojeno iz interventnih sredstava za pripremu za Olimpijske igre.